Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Takto to dopadne, keď kamionista nespí

Jeho kamión mal opotrebované gumy, bol preťažený a samotný vodič už sedel za volantom takmer sedemnásť hodín... Nečudo, že spôsobil smrteľnú nehodu. Ale kto je vinný?

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Takto to dopadne, keď kamionista nespí
Zdroj: Policajný zbor SR

Západoeurópski kamionisti sa už dlhodobo sťažujú na kolegov z východnej Európy, ktorí im berú prácu. Slováci, Poliaci, či Rumuni sú ochotní pracovať za oveľa nižší plat a za podstatne horších podmienok a tak ich západoeurópske špeditérske firmy uprednostňujú. Len nedávno sme písali, že v Belgicku takto slovenskí kamionisti pripravili o živobytie tisícky belgických vodičov. Lenže takáto práca na hrane môže skončiť aj veľmi zle. Presvedčil sa o tom jeden slovenský kamionista, ktorý vo Francúzsku spôsobil nehodu a dostal podmienečný trest.

Osudná noc

Francúzsky portál Charentelibre.fr píše o prípade 52-ročného slovenského šoféra, ktorý pred tromi rokmi na francúzskej diaľnici spôsobil ťažkú dopravnú nehodu, pri ktorej zahynul jeden človek. Zhodou okolností sa obeťou stal iný český kamionista, ktorý zrážku v protismere neprežil. Nešťastie sa stalo okolo druhej hodiny po polnoci.

„Zrazu som počul silný zvuk, myslel som si, že mi vybuchla pneumatika. Volant sa mi začal prudko otáčať a nedokázal som ho viac ovládať. Dokonca som si zranil ruku, ako som sa ho snažil udržať,“ vysvetľoval Slovák pred francúzskym sudcom.

Portál ďalej uvádza, že kamión sa slovenskému vodičovi úplne vymkol spod kontroly, prerazil stredové zvodidlá a vyletel do protismeru. Tam sa zrazil s ďalšími dvoma oproti idúcimi kamiónmi. „Najhoršie na tom bolo červené Volvo. Jeden šofér z neho ešte dokázal vyskočiť, ale druhý zostal uväznený v kabíne, ktorú zachvátili plamene a uhorel,“ píše charentelibre.fr.

Kto je zodpovedný?

Slovenský vodič nemal v krvi alkohol, ale expertíza nepotvrdila jeho výpoveď o prasknutej pneumatike. Na vine bol zlý stav kamióna, aj jeho šoféra. „Zadné pneumatiky boli už opotrebované a preto zle priliehali na vozovku. Vozidlo bolo preťažené a vodič musel byť extrémne unavený, keďže nespal od deviatej hodiny ráno,“ vyhlásil prokurátor na súde.

Slovák prejavil pred sudcom ľútosť a bránil sa, že to nebola celkom jeho vina: „Hovoril som o týchto veciach s mojim šéfom a žiadal som ho, aby to napravil. Ale povedal mi, že to ešte vydrží túto jednu cestu a napraví to, keď sa vrátim.“ Portál nespomína, o akú firmu išlo a či to nebol jeden zo špekulatívnych zahraničných dopravcov, ktorí využívajú lacnú slovenskú pracovnú silu za zlých podmienok.

Za jazdu a jej následky je však pred zákonom zodpovedný šofér. Tomu slovenskému francúzsky sudca vymeral štyri mesiace podmienečne a pokutu stopäťdesiat eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM