Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Takúto nakladačku Fico ešte nedostal! Vraj patrí do basy

Vyhrážky slovenského premiéra voči Veľkej Británii mu vyniesli tvrdú zahraničnú kritiku – vraj je premiérom iba zázrakom a zaslúži si opovrhnutie.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Takúto nakladačku Fico ešte nedostal! Vraj patrí do basy
Zdroj: TASR

Britské pohoršenie vyvolal nedávny rozhovor Roberta Fica pre denník Financial Times. Otvorene v ňom vyhlásil, že Európska únia sa postará, aby bol Brexit pre Britov čo najbolestivejší. Cieľom by malo byť ukázať európskej verejnosti, že odchádzať z EÚ sa nevypláca. Tým pichol do osieho hniezda. Britský portál CapX.com priniesol komentár analytika Mariana L. Tupeho z liberálneho Cato inštitútu.

Mal by sedieť a nie sa vyhrážať

“Ak by Fico žil v krajine s nezávislým súdnictvom, zrejme by už sedel v base a nevyhrážal sa krajine, ktorá dala svetu právny štát,” hovorí Tupy vo svojom komentári. Neskôr podrobne popisuje, ako je Fico zapletený do škandálu s Bašternákom a jeho podozrivých daňových machinácií.

Čítajte aj: SVET O SLOVENSKU: Fico je v jednom vreci s Islamským štátom

Analytik pripomína, že Fico priamo býva v Bašternákovom luxusnom dome Bonaparte a to za nájom o takmer 75 percent nižší ako je trhová cena. “Vyzerá to tak, že slovenský premiér si užíva svoje bývanie takmer zadarmo výmenou za ochranu jeho domáceho pána pred trestným stíhaním,” dodáva Tupy.

Kritike neušiel ani politický výtlak slovenského predsedu vlády a Bratislavský summit, na ktorý bol taký hrdý. “Iba vďaka sile rozkladajúcej sa EÚ je možné, aby sa muž, ktorý sa len vďaka zázraku koaličnej politiky stal premiérom krajiny s 5,5 miliónom duší, odvážil vyhrážať 65 miliónom Britov.”

Vrcholnú schôdzku európskych lídrov v Bratislave označil Tupy za “predvídateľne nudnú, ktorá rýchlo upadne do zabudnutia.” Ironicky podotkol, že britská premiérka Theresa May bola určite “zrútená,” keďže ju na summit nepozvali.

Zaslúži si opovrhnutie

Podľa analytika sú Ficove vyhrážky prejavom jeho vlastnej slabosti a nie sily, pretože Veľkú Britániu v skutočnosti potrebuje, aby mu doma udržiavala nezamestnanosť pod 10 percent. Preto vraj tak tvrdo žiada, aby Slováci mohli naďalej voľne žiť a pracovať na britských ostrovoch.

“Fico vedie Slovensko s malou prestávkou už desať rokov. Preto je to len jeho zlyhanie, že nedokázal vytvoriť silnú ekonomiku, ktorá by udržala doma tisícky najšikovnejších Slovákov a nemuseli by utekať do Veľkej Británie.”

Tupy pripomína, že Poľsko a pobaltské krajiny sa snažia vyrokovať nielen ekonomické otázky Brexitu, ale aj bezpečnostné záruky Veľkej Británie voči ruskej rozpínavosti v Európe. “Lenže Fico je rusofil. Nebojí sa Putinových teritoriálnych ambícií a dokonca namieta sankcie voči Moskve za anexiu Krymu.”

Čítajte aj: SVET O SLOVENSKU: Pod Tatrami sa píše tajný úspešný príbeh!

“Správnou odpoveďou Robertovi Ficovi nie je strach, ale opovrhnutie,” uzatvára analytik. Cato inštitút, kde pôsobí, je americký liberálny a pravicový think-tank, ktorý presadzuje hodnoty osobných slobôd, minimálneho štátu, nízkych daní a voľného trhu. Ideologicky je teda v opozícii so sociálnou demokraciou.

Robert Fico
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM