Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Tatranské medvede lákajú turistov

Slovenská príroda nemá také medzinárodné renomé, aké by si vzhľadom na svoje poklady zaslúžila – tvrdí cestovateľský portál. Halušky síce neočarili, ale medvede sú top atrakcia.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Tatranské medvede lákajú turistov
Zdroj: TASR

Krajina pod Tatrami je síce krásna ale stále pomerne málo známa pre cestovateľov a turistov z celého sveta. Pritom im však môže ponúknuť viac ako iné destinácie v Európe. Aspoň tak to tvrdí cestovateľský portál Wanderlust.co.uk v rozsiahlej reportáži o stopovaní medveďov v tatranských dolinách. Autor síce veľmi neocenil bryndzové halušky s pivom, ale zato pri pohľade na slovenské hory, mestá a hrady sa mu zatajil dych. Najviac ho však uchvátilo stretnutie s medveďmi priamo v ich prírodnom prostredí.

Utajený raj

“Slovensko nepatrí medzi vychytené destinácie pozorovateľov medveďov, ale malo by. Aj keď tento malý kus východnej Európy zaberá len 49-tisíc kilometrov štvorcových, až polovica jeho územia poskytuje vhodné prostredie pre život medveďa hnedého. Jeho tunajšia populácia dosahuje až 1200 kusov,” píše Wanderlust.co.uk.

Autor článku strávil tri dni v tatranských dolinách – Tichej, Kôprovej a Tomanovej. Sprievodcu mu robil ochranár Roman z TANAP-u, ktorý vášnivého obdivovateľa našej najväčšej šelmy zasvätene vodil po tajných medvedích chodníčkoch. Ešte pred tým však zahraničná partia prešla aj zopár lokalít v Slovenskom raji vrátane dychberúceho prielomu Hornádu.

Po namáhavej turistike sa posilnili bryndzovými haluškami, ktoré zapili studeným a “veľmi lacným” pivom. “Aj keď tamojšia kuchyňa sa nedá označiť za vyberanú, stále existuje množstvo iných dôvodov, prečo objavovať Slovensko – hrady ako trebárs Spiš, renesančné mestá ako Levoča a termálne pramene,” zhodnotil svoj zážitok autor článku. Zároveň dodal, že aj keď sa Slováci snažia lákať návštevníkov, turizmus hrá v krajine stále druhé husle…

Medvedie stretnutie

Hlavným cieľom návštevy Slovenska však bolo sledovanie medveďa priamo v prírode. “Slovensko je dobrou alternatívou voči známejším destináciám pozorovateľov medveďov ako je Fínsko či Rumunsko. Nikto ich nebude nadháňať, nemusíte sa triasť celé hodiny v úkryte. Budete ich stopovať peši,” píše autor článku.

Tatranské medvede sa nechceli zahraničným zvedavcom ukázať len tak ľahko. Najprv narazili len na stopy a trochu sklamaní odchádzali preč. Neskôr sa im však v plnej paráde predviedol mladý samec. Prebehol im pred očami len 50 krokov od nich.

Neskôr v Tichej doline pozorovali z väčšej vzdialenosti aj 200 kilového jedinca a samicu s dvoma mláďatami. Takéto výlety majú podľa ochranárov zvýšiť povedomie verejnosti o kráse týchto šeliem a zabezpečiť im lepšiu budúcnosť, kde ich nebudú len tak strieľať z dôvodu údajnej premnoženosti.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM