Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Tatranské medvede valcujú britské médiá!

Nájazdy hnedých chlpáčov na kontajnery v tatranských osadách rozveseľujú britských čitateľov. Zaujal ich aj nedávny incident v detskej ozdravovni v Dolnom Smokovci.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Tatranské medvede valcujú britské médiá!
Zdroj: TASR

Video, na ktorom sa medveď hrá s guľou z verejného osvetlenia ako s futbalovou loptou nakrútil koncom mája otec s dcérkou z okna detskej ozdravovne v Dolnom Smokovci. Zatiaľ čo slovenské médiá o udalosti informovali s titulkami “postrach pre rodičov,” či “Tatry plné nebezpečenstva,” britské médiá správu okomentovali ako “rozkošnú.”

Nevídané divadlo

Pri rozprávaní historiek o stretnutiach s medveďom v slovenských horách a mestách si nejeden cudzinec myslí, že sú to len legendy pre turistov. Naša najväčšia šelma už totiž v Európe takmer nežije a výnimkou sú len krajiny ako Slovensko, Rumunsko, či Ukrajina.

Preto je pochopiteľné, že podobné správy vnímajú v západnej Európe ako exotické dobrodružstvo. Potvrdzuje to aj posledný prípad zo Šrobárovho ústavu detskej tuberkulózy v Dolnom Smokovci, ktorý prevzalo viacero britských médií.

Portál Dailymail označuje celý incident za “rozkošný.” Titulok článku hovorí o “hravom medvedíkovi, ktorý predvádza svoje futbalové schopnosti pred rozradostenými deťmi.” Chlpáč sa vkradol do záhrady s cieľom ukradnúť si jedlo z kontajnerov.”

Medvedia krajina

“Rozkošná nahrávka ukazuje zviera ako si s ľahkosťou kotúľa loptu po zastrihnutom trávniku detskej kliniky na severe Slovenska v meste Dolný Smokovec,” píše Dailymail.

Portál dodáva, že v tomto kraji je to pomerne bežná scéna. “Podľa miestnych zdrojov medvede navštevujú miestne dediny a mestá a hľadajú tam potravu.”

Cituje tiež slová prevádzkara ústavu Milana Parimucha, že všetky deti boli v čase medvedieho divadla v bezpečí vo vnútri. Vysvetľuje, že medvede sa im tam takto špacírujú už dlhšie, keďže si cez ich areál skracujú cestu k neďalekým sídliskovým kontajnerom.

Slovenským medveďom sa nedávno venovala aj verejnoprávna sieť BBC. Priniesla informáciu, že v Tatrách je vyhlásená mimoriadna situácia. Reportáž vyšla s titulkom “Slovenské medvede predvádzajú “nebojácne správanie.”

“Vo Vysokých Tatrách zaznamenali nedávno päť pokusov medveďov vlámať sa ľuďom do domov. Polícia radí miestnym ľuďom, aby boli mimoriadne ostražití pri vychádzaní von ku kontajnerom po zotmení,” uzatvára britská BBC.

Čítajte aj: SVET O SLOVENSKU: Peter Šťastný útočí – slovenský hokej vraj vedú dôstojníci KGB!

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM