Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Ulice pomenované po našej krajine sú najmä v USA

Na mape sveta sme našli viac ako štyridsať ulíc, ktoré nesú v názve našu krajinu. Je však zaujímavé, koľko ich nájdeme za oceánom a nie v Európe.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Ulice pomenované po našej krajine sú najmä v USA
Zdroj: TASR

Jeden výpočet „slovenských ulíc“ v zahraničných mestách sme vám už nedávno priniesli. Tabuľky na domoch, ktoré oznamujú adresu Slovak, Slovaque alebo Eslovaco sú výnimočné a nájdete ich aj v takých exotických krajinách ako Južná Afrika, či Mexiko. Väčšinou sa nachádzajú v menej významných rezidenčných štvrtiach na okrajoch miest, alebo sú to cesty križujúce zalesnené oblasti. To však nijako nezmenšuje radosť alebo aspoň milé prekvapenie, ktoré určite pocíti každý našinec. Ponúkame vám pokračovanie tohto zaujímavého príbehu.

USA vedie

Tipli by ste si, v ktorom štáte je najviac ulíc pomenovaných po Slovensku? Zrejme tušíte, že je to Česká republika. Je to logické vzhľadom na pohraničnú blízkosť a najmä historické a kultúrne prepojenia. U našich západných susedov je „slovenských ulíc“ približne dvadsať.

Nikoho tiež neprekvapí, že v maďarskej Budapešti sa môžete prejsť po „Szlovák útca,“ čo je tranzitná ulica lemovaná z jednej strany rodinnými domami a z druhej strany stromami s poľom.

Oveľa zaujímavejšie je však vyhľadávať podobné adresy odkazujúce na Slovensko vo vzdialenejších krajinách, s ktorými nie sme susedia. V tom prípade zistíte, že až sedem takýchto ulíc, či ciest nájdete v USA. Možno je to tým, že práve tu žije najpočetnejšia slovenská komunita v zahraničí, ktorá má viac ako pol milióna členov.

Napríklad úzku „Slovak road“ vedúcu pomedzi stromi a rodinné bungalovy majú v meste Hazen, Arkansas. Kratučká ulička Slovak Place Southwest je v meste Canton, Ohio. Stojí na nej naozaj pekná historická budova z hnedých tehličiek, na ktorej svieti starodávny nápis „Slovenský dom.“ Je jasné, že ide o historický objekt, ktorý tu musela zriadiť slovenská komunita pred mnohými rokmi.

Európske mestá

V Srbsku žije viac ako 52-tisíc Slovákov, ktorí sú sústredení najmä vo Vojvodine. Aj preto sú všetky štyri „slovenské“ ulice práve tu. „Slovačka“ je adresa v modernej rezidenčnej štvrti v Novom Sade. V meste Zrenjanin nesie rovnaký názov ulica s malými rodinnými domami a podobne je to aj v ďalších dvoch srbských mestách.

Úhľadnú holandskú architektúru môžete obdivovať na ulici Slowakijeplaats v holandskom meste Almere. A rovnaký názov nesie aj ulica s radovou zástavbou v meste Heemskerk. Rodinné domy lemujú aj ulicu „Slowacku“ v poľskom Vroclave a identickú adresu si píšu aj obyvatelia ďalších troch poľských miest.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM