Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Ulice pomenované podľa našej krajiny sú aj v Afrike

Naraziť v zahraničí na ulicu s názvom Slovak, Slovaque alebo Eslovaco je výnimočné a pohľad na takúto tabuľu určite poteší srdce každého slovenského turistu.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Ulice pomenované podľa našej krajiny sú aj v Afrike
Zdroj: TASR

Aj keď sme len malá a mladá krajina s 5,5 milióna obyvateľov, vo svete nám občas preukazujú malú poctu tým, že novú ulicu pokrstia menom „slovenská.“

Väčšinou sa nachádzajú na okrajoch miest, alebo sú to cesty križujúce zalesnené oblasti. Často sú v susedstve ďalšie ulice pomenované po Česku, Litve, Maďarsku, Slovinsku… Prinášame vám malú exkurziu na miesta, kde si ľudia ako adresu píšu názov našej krajiny.

Mexiko

Mexické mesto Monterrey leží neďaleko Národného parku Cumbres de Monterrey. Ulica s názvom Bosque Eslovaco sa nachádza na okraji mesta v tichej vilovej štvrti a lemujú ju elegantné biele domy.

Španielsko

Priamo v španielskom Madride sa nachádza Calle República Eslovaca. Je to krátka ulica v rezidentskej časti mesta, príjemne lemovaná stromami, ktoré miestnym pomáhajú prežiť španielske horúčavy.

Francúzsko

Vo francúzskom Rennes je celá československá štvrť. V blízkosti Villa de Moravie a Cours de Boheme sa nachádza aj námestie s názvom Square de Slovaquie. Stoja na ňom malé panelové domy pripomínajúce bežné slovenské sídlisko v malom meste.

V rozostavanej štvrti francúzskeho Štrasburgu nájdete Passage de Bratislava. Je to však len maličká ulica vedľa parkoviska a staveniska. Lepšie je hľadať Rue de Prague, ktorá sa na ňu napája.

Ulica s názvom Nitra sa nachádza v zalesnenej oblasti na okraji francúzskeho mesta Petitmont. Je na nej len pár domov a nevedno, či ide skutočne o názov na základe slovenského mesta, alebo je to len lokálny menovec.

USA

Slepá cesta cez nekonečný les, ktorá končí pri dvoch opustených domoch – to je Slovak lane v blízkosti amerického mesta Rock Tavern v štáte New York.

V industriálnej časti amerického mesta Bradenville zas nájdete cestu Slovak Way.

Južná Afrika

Dokonca aj v juhoafrickom meste Roodepoort sa nachádza malá zaprášená ulička Slovakia Cl a hneď vedľa nej Bratislava Cres. Ide o okrajovú obytnú zónu s malými rodinnými domami. Hneď vedľa sú ulice pomenované po ďalších európskych krajinách ako Slovenia St. a Moldavia St.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM