Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Uniesli vlastné deti a prihlásili sa na polícii

Veľmi krutý osud musia znášať dvaja bratia, ktorých uniesli vlastní rodičia, len aby ich opäť odovzdali do iného detského domova. Súd im deti odobral, pretože sa o ne nestarali.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Uniesli vlastné deti a prihlásili sa na polícii
Zdroj: TASR

Rodičovská láska je jeden z najsilnejších citov. Ako však môžu svoje deti milovať rodičia, ktorí ich tak veľmi zanedbajú, až im ich musí odobrať súd? Podrobnosti smutného osudu Davida (10) a Leonarda (4) nepoznáme, ale isté je, že Česká republika nemá povesť krajiny, kde by deti odoberali z rodín len tak bez dôvodu. Nezodpovední rodičia sa napriek tomu nechceli svojich synov vzdať a tak ich uniesli. O prípade píše český portál Lidovky.cz .

Utiekli domov

Celá rodina síce žila v Česku, ale podľa portálu mala pôvod na Slovensku. Po tom, ako v polovici októbra rodičia svojich synov uniesli z detského centra v českých Strakoniciach, zamierili sa skryť do svojej pôvodnej domoviny. Česká polícia už po nich pátrala a hľadali ich v celej Európe prostredníctvom európskeho zatykaču.

Rodičia sa napokon sami prihlásili slovenskej polícii a skončili v cele. Uniformovaní muži ich zadržali počas predávania úbohých detí do ďalšieho detského domova, tentokrát slovenského. Pre oboch bratov, ktorí strávili dva týždne so svojimi rodičmi na úteku, to bude ďalšia nepríjemná zmena prostredia.

„Zatiaľ nie je jasné, či bude prípad riešiť slovenská justícia, alebo ho predá strakonickému súdu. Rodičia sú podozriví z únosu a pravdepodobne skončia vo väzbe,“ píše portál Lidovky.cz .

Dobre premyslený únos

Či boli chlapci doma týraní, alebo ako konkrétne rodičia zanedbávali ich výchovu, portál neuvádza. Faktom je, že český súd im deti odobral ešte v lete a od vtedy boli umiestnené v špeciálnom zariadení. Keď ich otec s mamou prišli v polovici októbra navštíviť, zrejme už mali všetko premyslené.

Podľa českého portálu využili okamih, keď zostali s chlapcami sami: „Rozdelili si úlohy, každý vzal jedno dieťa a otec zablokoval dvere, aby za nimi nemohli sociálne pracovníčky vybehnúť.“ Ďalej dodáva, že zrejme už mali niekde pripravený byt a priateľov, ktorí im na úteku mali pomôcť. „Nebola to žiadna emotívna náhla záležitosť, že vidím svoje dieťa, tak si ho odveziem,“ cituje portál policajného hovorcu.

Ešte pred zadržaním na Slovensku odcestovali do Nemecka, kde ich videli náhodní svedkovia. Je možné, že sa ďalej presúvali cez Rakúsko, kde obchodujú s textilom.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM