Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Unikátna záchrana trojmesačného bábätka

Český lekársky tím ECMO priletel na požiadanie slovenských lekárov armádnym lietadlom do Bratislavy, aby vyzdvihli malého pacienta. Veľkú šancu na život už nemal, ale podaril sa zázrak.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Unikátna záchrana trojmesačného bábätka
Zdroj: TASR

Takéto príbehy patria medzi výnimočné a tisnú sa pri nich slzy do očí nielen rodičom zachráneného bábätka. Pražská všeobecná fakultná nemocnica sa bezpochyby stala miestom, kde sa trojmesačné slovenské dieťa znovu narodilo. Zdravotný stav dievčatka bol veľmi vážny a slovenskí lekári už boli bezmocní. Jediná šanca, ako jej zachrániť život, bolo povolať pražských špecializovaných lekárov s unikátnym zariadením, ktorí ju vojenským lietadlom previezli do Prahy. O prípade píše český portál Lidovky.cz.

Minimálna šanca

Pacienti, ktorí nedokážu sami dýchať a v ich prípade zlyháva aj klasická pľúcna ventilácia, majú šancu na prežitie len pár percent. To bol aj prípad malej slovenskej pacientky. Život jej mohla zachrániť len operácia za pomoci ECMO liečby.

Ide o mimotelovú membránovú oxygenáciu, teda „metódu, ktorá slúži na kontrolovanú výmenu plynov mimo organizmus po nevyhnutne dlhú dobu, až kým túto funkciu môžu zabezpečovať pľúca,“ píše portál. Konkrétne ide o okysličovanie krvi a odstraňovanie oxidu uhličitého.

Vďaka špeciálnej technike majú novorodenci s takýmito fatálnymi problémami šancu na prežitie až 75 percent. Pre Lidovky.cz to uviedol vedúci jednotky intenzívnej starostlivosti Všeobecnej fakultnej nemocnice v Prahe Václav Vobruba.

Letecký transport

Až do roku 2016 pritom doktori z tímu ECMO mohli svojich pacientov transportovať len po zemi. V niektorých prípadoch sa však počíta každá minúta a na záchranu života pacienta treba použiť lietadlo. Tak to bolo aj v poslednom prípade slovenského bábätka. „Teraz je už možné využívať aj vojenské lietadlo. Rovnako to funguje aj vo Švédsku či Nemecku,“ uvádza portál.

Armádny stroj teda vzlietol v Prahe, českí lekári v Bratislave vykonali pol hodinovú operáciu s využitím ECMO a následne dievčatko prepravili letecky v špeciálnom inkubátore späť do Prahy. Let trval zhruba hodinu a pražskí lekári si ju nechajú na pozorovanie ešte týždeň.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM