Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Urážali ho už všade, ale napadli ho až u nás

Mierumilovný Švéd, ktorý putuje cez celú Európu do Palestíny, aby poukázal na porušovanie ľudských práv, nebude mať na Slovensko dobré spomienky.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Urážali ho už všade, ale napadli ho až u nás
Zdroj: TASR

Slováci o sebe veľmi radi hovoria, akí sú pohostinní a holubičí národ, ktorý nikomu nechce zle. V realite to však má často ďaleko od pravdy. V medzinárodnej atmosfére vybičovanej migrantskou krízou sa niektorí Slováci správajú úplne zbytočne agresívne a robia tak hanbu celej svojej krajine. Potvrdiť to môže aj Švéd Benjamin Ladraa, ktorý sa rozhodol ísť pešo zo svojej severskej krajiny až do Palestíny. Kráča ako pútnik sám, len s vozíkom vecí a palestínskou vlajkou. Prešiel už skoro polovicu Európy a až na Slovensku, kde skoro žiadni migranti nie sú, sa stal obeťou útoku.

Vitajte na Slovensku!

Český portál Lidovky.cz píše, že Ladraa cestoval zo Švédska cez Českú republiku, kde ho niekoľkokrát kontrolovala polícia. Ľudia vraj mali strach, či nie je terorista. Na vozíku, ktorý tlačí, má pripevnenú veľkú palestínsku vlajku a tak mu ho pri izraelskej ambasáde v Prahe prezerali aj pyrotechnici. Žiadnu bombu ani nič podobné tam však nenašli.

“Po prechode hraníc na Slovensko v oblasti Záhoria sa stal obeťou útoku. Napadol ho muž, ktorý si ho zrejme poplietol s utečencom,” píšu Lidovky.cz. Švédsky pútnik tento nepríjemný incident opísal aj na svojom účte na sociálnej sieti, kde píše o svojich cestovateľských zážitkoch.

Medzi ľuďmi, ktorí jeho cestu sledujú, sa Slovensko zapísalo ako xenofóbna a nepriateľská krajina. Urážky, rasizmus a strach, že je terorista, totiž Ladraa zažil už aj v Česku, ale až na Slovensku ho niekto aj reálne napadol, hoci nijako neprovokoval.

Pred očami dcéry

“Išiel som po krajnici, keď predo mnou zastavilo auto, zablokovalo mi cestu a vystúpil z neho muž v stredných rokoch,” hovorí Švéd. Typicky pohostinný Slovák na neho začal kričať – “toto je Európa, choď domov!” Potom sa ho spýtal, odkiaľ je a keď mu povedal, že je Švéd, začala ho zaujímať vlajka na jeho vozíku. Zrejme ho rozčúlilo, že je palestínska a začal byť agresívny. Prevrátil mu vozík s vecami a pokúsil sa vlajku zlomiť.

Smutné je, že celému incidentu sa prizerala aj Slovákova dcéra, ktorá sedela v aute. Je smutne paradoxné, že Ladraa chce svojou cestou upozorniť na porušovanie ľudských práv v Palestíne a na túto tému usporadúva aj prednášky počas svojej dlhej cesty.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM