Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: V českých médiách by malo byť viac slovenčiny

Predseda českej Poslaneckej snemovne Radek Vondráček chce začať riešiť smutnú realitu, keď mladí Česi už pomaly vôbec nerozumejú svojim slovenským rovesníkom.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: V českých médiách by malo byť viac slovenčiny
Zdroj: TASR

Stredná a staršia generácia Čechov a Slovákov nevníma rozdiel medzi ich dvoma jazykmi. Normálne spolu komunikujú, čítajú knihy alebo sledujú filmy v jazyku druhého národa. Po 25-tich rokoch od rozpadu spoločného štátu však začína byť čoraz viac zrejmé, že mladá generácia už je na tom inak. Najmä české deti a tínedžeri stratili preferenčný vzťah k slovenčine a vnímajú ju rovnako ako iné slovanské jazyky. Český portál Lidovky.cz informuje, že by sa to mohlo v budúcnosti aspoň trochu zlepšiť.

Strácame kontakt

Za čias Československa boli vzájomné vzťahy dvoch národov, prirodzene, intenzívnejšie. Neboli to len “slovenské pondelky” v televízii a texty v detských čítankách. Nikomu by v tom čase nenapadlo predabovať slovenský film do češtiny a naopak. Dnes sa to, bohužiaľ, deje a výsledkom je, že mladá generácia stráca prirodzenú znalosť príbuzného jazyka susedného národa.

Problém je závažnejší v Česku a niektorí tamojší politici si uvedomujú, že by bola veľká škoda, ak nie rovno hanba, aby sa Čech so Slovákom o pár rokov rozprávali po anglicky… “Zatiaľ čo čeština je na Slovensku bežná a deti ju stále ovládajú, pretože sledujú programy v televízii, české deti slovenčinu strácajú,” citujú Lidovky.cz predsedu českej Poslaneckej snemovne Radka Vondráčka.

Dodal, že slovenský jazyk je nutné priblížiť mladej českej generácii, “aby pretrvali naše mimoriadne a skutočne bratské vzťahy, ktoré nemajú v Európe obdobu.” Vyhlásil to po stretnutí s podpredsedom Národnej rady SR Bélom Bugárom v Bratislave.

Osveta cez televíziu

Šéf českej snemovne vidí riešenie v tom, že by verejnoprávne české médiá vysielali pravidelné relácie v slovenčine. Bol by to teda akýsi malý návrat do spoločnej minulosti. “Nemusia to byť len programy pre deti. Bavili sme sa aj o rôznych diskusných formátoch,” vyhlásil Vondráček.

Prvý muž českej snemovne sa pôvodne mal stretnúť aj so svojim slovenským kolegom Andrejom Dankom. Predseda NR SR však schôdzku zrušil, pretože má vraj zdravotné problémy. Vondráček sa však stretol s premiérom Ficom a prezidentom Kiskom. Nevyhli sa ani porovnávaniu súčasných prezidentských volieb a ich favoritov s posledným kolom voľby slovenskej hlavy štátu.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM