Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: V Dunajskej Strede vyvinuli materiál superhrdinov! Môže byť z toho žaloba

Vibranium je názov nového supermateriálu, ktorý je desaťkrát pevnejší ako oceľ a päťkrát ľahší ako hliník. Vyvinula ho slovenská firma c2i pre potreby Hyperloopu. Vibranium je však aj meno čarovného materiálu z amerických komiksov, na ktoré má autorské práva spoločnosť Marvel.

Nový technologický zázrak je materiál z uhlíkových vlákien, ktorý chcú slovenskí vynálezci z Dunajskej Stredy použiť na pokrytie kapsúl Hyperloopu. Futuristického dopravného prostriedku budúcnosti, ktorým sa z Bratislavy do Viedne dostanete za osem minút. Slovenská vláda už na projekt podpísala aj memorandum o porozumení s americkou firmou Hyperloop Transportation Technologies.

Robíte si srandu?

Novinku si všimli viaceré zahraničné weby a okrem uznania si Slovákov aj doberajú. “Hyperloop bude pokrytý vibraniom. Úplne vážne. Len to nepovedzte právnikom Marvelu.” – tak znie titulok amerického portálu Engadget.com, ktorý naráža na možný súdny spor o názov materiálu.

“Problém je v tom, že nejakému chytrákovi napadlo pomenovať tento zázračný materiál vibranium, teda presne tak ako vzácny komiksový materiál z Wakandy,” píše portál.

Z vibrania má svoj slávny štít aj superhrdina Kapitán Amerika. Lenže práva na tieto komiksy a všetky veci v nich obsiahnuté má spoločnosť Marvel, ktorej by sa použitie jej vibrania v reálnom svete nemuselo páčiť a mohla by slovenskú firmu zažalovať.

Portál Cityam.com zasa píše, že “vibranium môže znieť podozrivo príbuzne ako unobtainium z Avatara.” V legendárnom sci-fi filme ide o nesmierne drahý kov vyskytujúci sa len pod povrchom mesiaca Pandora, kam sa ho ľudia vydajú ťažiť, čo je hlavná zápletka celého filmu.

Svetový úspech

Bez ohľadu na sporný názov je vibranium technologickou novinkou, ktorú svetové médiá obdivujú a priznávajú jej slovenské autorstvo. Jej úlohou bude chrániť pasažierov Hyperloopu, ktorý sa bude pohybovať rýchlosťou až 1200 km/h.

Vibranium bude vybavené rôznymi senzormi stability, teploty a celistvosti povrchu. Získané údaje bude neustále prenášať do riadiacej jednotky, takže pracovníci budú môcť okamžite vyriešiť každý prípadný problém pri najbližšom zastavení kapsuly.

Slovenská spoločnosť c2i z Dunajskej Stredy spolupracuje na projekte s firmou Hyperloop Transportation Technologies. Slováci sa dlhodobo venujú vývoju špeciálnych odľahčených komponentov z uhlíkových vlákien pre autá a lietadlá budúcej generácie. Možno aj vtipný názov nového materiálu pomôže ešte viac spropagovať ich úspechy vo svete.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM