Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: V mobilnom internete sme na európskom chvoste

Priemerná spotreba mobilných dát v EÚ je niekoľkonásobne vyššia ako na Slovensku. Našinci sú v tomto smere na úplnom konci európskeho rebríčka a môže za to cena.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: V mobilnom internete sme na európskom chvoste
Zdroj: TASR

Prezerať si novinky na sociálnej sieti, prehrávať si vtipné videá či obľúbené klipy na YouTube, či streamovať hudbu zo Spotify alebo Deezera… život je s týmito vymoženosťami modernej doby skrátka príjemnejší. Určite to dobre vedia aj Slováci. Smartón s dostupnými mobilnými dátami nám často doslova zachráni život a to nielen keď sa nudíme v čakárni u lekára alebo vo vlaku. Dátové služby sú však pre slovenských zákazníkov drahé a tak ich využívajú najmenej v Európe. Hovorí o tom prieskum agentúry GlobalData, na ktorý upozornil český portál idnes.cz.

Surfovanie je drahé

“Priemerná európska spotreba mobilných dát mesačne na zákazníka je 6 GB. V Česku je to len 950 MB, čo je jeden z najhorších výsledkov. Z uvedených krajín už majú menšiu spotrebu dát len na Slovensku,” píše portál. Zároveň dodáva, že Česi sa napriek nelichotivej pozícii na chvoste európskeho rebríčka predsa len zlepšujú. Oproti minulému roku sa ich dátová spotreba takmer zdvojnásobila.

“Najmenšiu chuť po mobilnom internete majú zákazníci mobilných operátorov na Slovensku a na Ukrajine. Na Slovensku je to len 727 MB mesačne,” píše idnes.cz. Dôvodom sú vraj vysoké ceny mobilných dát, ktoré tvoria najväčšiu položku na faktúre od mobilných operátorov. Na Ukrajine ešte ide o špecifický problém chýbajúcej infraštruktúry v podobe pokrytia LTE sieťami.

Mobilný šampión – Fínsko

Je zaujímavé, že podobne skromnú spotrebu mobilných dát ako Česi majú aj Nemci a o trochu lepšie sú na tom Holanďania a Rumuni. Tesne pod európskym priemerom sú Francúzi a Briti. Prekvapením rebríčka je však fakt, ako vysoko boduje Rusko – v krajine je priemerná spotreba mobilných dát na úrovni 3,5 GB. Podobne dobre je na tom aj Poľsko s hodnotou 3,7 GB, čo je dané najmä veľmi nízkymi cenami.

Ešte viac vo svojich mobiloch surfujú Rakúšania (5,7 GB) a úplným šampiónom sú Fíni s rekordnou spotrebou 13,3 GB. Portál vysvetľuje, že za tým sú opäť peniaze: “V oboch krajinách sú mobilné dáta lacné. Fínski operátori bežne ponúkajú tarify s domácou neobmedzenou spotrebou, čo má na výsledné čísla logický vplyv.”

Pre zákazníkov citlivých na cenu pri mobilnom surfovaní je dobré vedieť niekoľko faktov. Pri sledovaní internetových videí sa prenáša najväčší objem dát. Platí, že čím vyššie rozlíšenie video má, tým viac megabajtov musí smartfón pri jeho prehrávaní stiahnuť. Veľmi dynamické, trebárs športové video alebo hudobný klip, je dátovo náročnejšie než zábery na rozprávjúceho videoblogera. Ak sa k tomu pridá správny výber toho najlepšieho operátora, mobilné dáta nemusia byť také drahé.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM