Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Varené víno za falošné peniaze

Dvaja Česi si mysleli, že prišli na vynikajúci nápad ako rýchlo zbohatnúť – stačí si jednoducho peniaze vytlačiť. S falošnými eurami potom prišli platiť do Žiliny na vianočné trhy.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Varené víno za falošné peniaze
Zdroj: TASR

Slovenská polícia už koncom minulého roka varovala verejnosť, že niekto sa pokúša platiť falošnými eurami a to najmä na severe krajiny. Dnes je už dvojica mladých českých mužov vo veku 20 a 21 rokov obvinená. Hrozí im, že namiesto luxusného života, ktorý chceli takto ľahko získať, skončia za mrežami na pekných pár rokov. Keď už ich slovenskí policajti mali pod zámkom, prišli aj na ich ďalšie delikty, ktorých sa dopúšťali v Česku. O téme píše portál Lidovky.cz.

Polovičný úspech

Dokážete rozoznať pravú bankovku od falzifikátu? Ak nemáte potrebné školenie, asi sa vám to tak ľahko nepodarí. O to ťažšie to musí byť pre predajcov na vianočných trhoch, ktorí inkasujú peniaze večer a rad nedočkavých zákazníkov ich núti ponáhľať sa.

Presne túto situáciu sa rozhodli využiť dvaja Česi, ktorí minulý rok v decembri zamierili do Žiliny, aby si tam kúpili varené víno a iné vianočné dobroty za falošné eurá. “Dvaja obvinení si podľa slovenskej polície zrejme cez internet objednali 200 kusov falzifikátov eurových bankoviek v nominálnej hodnote 50 eur. Zaplatili za ne 27 tisíc českých korún,” píše portál.

Na žilinských vianočných trhoch sa potom vydávali za bežných zákazníkov a snažili sa falošné peniaze rozmeniť v stánkoch s rýchlym občerstvením. Podarilo sa im to najmenej s polovicou bankoviek, takže do obehu dostali 25 kusov falošných 50-euroviek. “Falošné bankovky boli podľa odborníkov menej podarenými napodobeninami,” uvádzajú Lidovky.cz .

Ďalšie paragrafy

Slovenská polícia už Čechov obvinila z falšovania a neoprávnenej výroby peňazí, za čo im v prípade dokázania viny pred súdom hrozí trest väzenia od sedem do dvanásť rokov za mrežami. To však nie je všetko. Kriminálnici sa snažili zarábať si na život aj iným spôsobom a majú toho na svedomí oveľa viac.

„Pri vyšetrovaní prípadu slovenskí kriminalisti získali informácie o drogových deliktoch oboch Čechov, ktoré mali spáchať vo svojej vlasti. Tieto zistenia odovzdali svojim českým kolegom, ktorí dvojicu v tejto veci obvinili,“ dodáva portál.

Falošné eurá sa pred Vianocami snažil na Slovensku použiť pri platení aj ďalší Čech. Scenár bol veľmi podobný – v pouličnom stánku na ulici chcel zaplatiť falošnou 50-eurovkou. Policajti ho za pomoci ľudí zadržali a zistili, že mal pri sebe ešte šesť takýchto falzifikátov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM