Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Vianočný stromček zo Slovenska vyvolal aj hnev Bruselčanov

Jedľa srienistá už svieti na námestí Grand Place. No nepáči sa niektorým ekológom a radikálnym moslimom – majestátny strom je pre niektorých obyvateľov nechceným darom.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Vianočný stromček zo Slovenska vyvolal aj hnev Bruselčanov
9
Galéria

S myšlienkou darovať Bruselčanom vianočný strom, ktorý ozdobí ich nádherné hlavné námestie Grande Place, prišiel slovenský veľvyslanec v Bruseli Stanislav Vallo.

Má to byť symbolický dar na rozlúčku so slovenským predsedníctvom EÚ, ktoré sa v decembri končí. Nie všetkým obyvateľom mesta sa však jeho nápad páči. V komentároch pod článkom na belgickom portáli L’avenir.net vyjadrujú mnohí z nich pohoršenie.

Čo je to za nápad?

Portál nazýva slovenskú jedľu “karpatský obor” a “kráľ slovenských hôr.” Zdôrazňuje jej úctihodné parametre: “Strom má 35 rokov a je vysoký 22 metrov. Absolvoval cestu dlhú 1300 km z dediny Horné Orešany, hodinu cesty od slovenského hlavného mesta Bratislavy, až pred bruselskú radnicu.”

Ekológom a ľuďom citlivým na životné prostredie sa to nepozdáva. Aj keď článok vysvetľuje, že jedľa pochádza zo súkromného dvora a majiteľ ju musel tak či tak vyrúbať, aby nespadla, v komentároch pod článkom je veľa kritických reakcií. “Nemohli tam dať nejakú umelú inštaláciu?” pýta sa jeden Bruselčan.

Oveľa viac napálených reakcií však súvisí s pôvodom stromu a jeho nákladnou dopravou do Bruselu. “Na čo je dobré ťahať ten stromisko z takej diaľky? Akoby takých nerástlo dosť aj u nás…” píše Jacques Rigot. Pridáva sa aj Philippe Cybulskiego: “To nemáme jedle v Ardenskom lese?”

Výhrady milovníkov prírody najlepšie zhrnula v komentári Edith Devillet: “Prečo sa nemôže na námestie zasadiť jeden strom, aby sa nemusel každý rok prepravovať viac ako tisíc kilometrov po ceste a znečisťovať tým ovzdušie?"

Zdroj: TASR

Slovensko je exotika

Predstaviteľ mesta Brusel Olivier Mees reaguje na kritiku slovami, že každý druhý rok majú vianočný stromček z miestnych lesov a, navyše, “takýto obrovský dar sa neodmieta.” Belgické hlavné mesto je veľmi kozmopolitné a Mees dodáva, že Bruselčania majú radi “trochu exotiky,” v podobe slovenskej jedle. “Ďakujem Slovensku z celého srdca!” píše Lise Loupal v komentári na portáli Le soir.

V Bruseli žije početná moslimská menšina a niektorým jej členom prekáža veľký vianočný strom na námestí ako symbol kresťanských sviatkov.

“Vianočný strom je politicky nekorektný výraz. Lepšie by bolo hovoriť o zimnom strome,” píše v komentári pod článkom Yves Hoplet. “Nabudúci rok tam dáme mešitu, aby boli kritici spokojní,” reaguje podráždene Daniel André.

Jeden umiernený čitateľ sa však snaží stlmiť vášne a v komentári vysvetľuje, že samotní moslimovia nenástoja na odstránení vianočných symbolov z bruselského verejného priestoru. “Šíria to najmä niektorí politici, ktorí sa snažia takto zapáčiť miestnym moslimom a získať ich voličskú podporu.”

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM