Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Vietnamci sú dojatí, Petra s Davidom zachraňovali ich turistický klenot

Aj keď si mali užívať exotickú dovolenku, neváhali si vyhrnúť rukávy a plniť vrecia s pieskom, len aby pomohli odvrátiť prírodný živel.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Vietnamci sú dojatí, Petra s Davidom zachraňovali ich turistický klenot
Zdroj: tuoitrenews.vn

Vietnamský portál Tuoitrenews priniesol dojemnú reportáž, ktorá chytila mnohých miestnych ľudí za srdce. Dvaja mladí turisti sa namiesto leňošenia rozhodli pomôcť miestnym obyvateľom spevňovať hrádzu, ktorá mala ochrániť nádhernú pláž pred zničujúcimi morskými vlnami. Prírodný živel vyčíňa v oblasti každoročne a ohrozuje nielen turistický klenot ale aj ľudské životy.

S úsmevom do práce

Pláž Cua Dai v blízkosti starovekého vietnamského mesta Hoi An je vychytenou turistickou atrakciou. Biely piesok a palmy sem každoročne lákajú tisícky zahraničných dovolenkárov.

Exotický raj je však každoročne bičovaný silnými dažďami a obrovskými prívalovými vlnami, ktoré ho postupne zmývajú do mora. Vietnamcom sa tak doslova pred očami stráca ich pláž kúsok po kúsku.

Preto ich nesmierne dojalo, keď tento rok počas prívalových dažďov priložili ruku k dielu na záchranárskych prácach aj dvaja mladí turisti.

“Keď Kanaďan David a jeho slovenská priateľka Petra uvideli miestnych ľudí stavať hrádzu, rozhodli sa im pomôcť,” píše Tuoitrenews. “Petra držala vrecia, David ich plnil pieskom a odnášal na hrádzu.”

V ten deň obrovské vlny zasahovali až päť metrov na pevninu a reálne hrozil kolaps ochranného opevnenia, čo by spôsobilo obrovské škody. Preto portál píše, že pomoc mladého páru doslova chytil Vietnamcov za srdce. “Napriek špine a potu sa obaja počas ťažkej práce usmievali,” píše Tuoitrenews.

Petra vietnamským novinárom vysvetlila, že s Davidom sú na dovolenke a do mesta Hoi An prišli len na dva dni. Práve si užívali posledné príjemné chvíle v turistickej destinácii, keď zbadali záchranárske úsilie miestnych ľudí.

“Slovenka povedala, že chceli pomôcť a sú šťastní, že robia niečo zmysluplné. Je to pre nich bezpochyby nezabudnuteľný zážitok,” píše portál.

Ekologická katastrofa

Nádherná pláž Cua Dai je obeťou necitlivých zásahov človeka do prírody. Palmy museli z časti ustúpiť turistickým objektom, čo zvýšilo eróziu piesku pod prívalmi dažďov a vĺn. Už minulý rok sa v tejto sezóne doslova rozpustilo v mori 300 metrov pláže, čo predstavuje asi osem hektárov pobrežia.

Miestni ľudia žijú z turizmu. Každoročný prírodný živel neohrozuje len samotnú pláž, ktorá sem láka tisícky návštevníkov, ale aj reštaurácie a domčeky na pobreží.

“Ešte jedna búrka a tento dom odplavia vlny,” cituje portál miestneho Vietnamca. Experti odhadujú, že viac ako tretina pláže Cua Dai sa onedlho ocitne pod morskou hladinou.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM