Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Vraj sme eldorádo negramotných robošov

Francúzi sú naštvaní, že ich automobilku premiestnili na Slovensko, kam ich zlákali nízke mzdy, ktoré môžu vyplácať otrhaným robotníkom z Východu…

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Vraj sme eldorádo negramotných robošov
6
Galéria
Zdroj: TASR

Francúzsky portál RTL.fr priniesol veľkú reportáž z Trnavy, kam časť svojej výroby presunul jeden zo symbolov francúzskeho priemyslu PSA Peugeot-Citroën.

Všíma si rekordnú produkciu áut na Slovensku a priznáva, že výrobcov sem neťahá len lacná pracovná sila, ale aj historické skúsenosti a zručnosti miestnych ľudí v odbore. Z komentárov pod textom je však jasné, že mnohí Francúzi stále nepredýchali odliv pracovných miest z ich krajiny na Východ.

Otrhaní roboši

“Zahraničných investorov priťahuje na Slovensko predovšetkým priemyselná tradícia. V Trnave bola počas komunistickej éry fabrika TAZ, ktorá vyrábala úžitkové vozidlá,” začína uznanlivo vymenovávať plusové body Slovenska francúzsky portál. Ďalej však už opisuje podmienky, na ktoré zrejme Slováci nie sú hrdí:

“…a potom sú tu nízke mzdy. Stredisko prijímania nových zamestnancov, ktoré sa nachádza v prefabrikovanej budove na okraji mesta. Robotníkom dávajú 600 eur mesačne.” Priemerný plat v PSA Peugeot-Citroën v Trnave však v roku 2015 bol 1331 eur.

Je pravdou, že v tom roku zároveň zamestnanci štrajkovali za vyššie platy a napokon si vydupali navýšenie o 840 eur v hrubom.

Francúzsky portál neuvádza, odkiaľ čerpal informáciu o platoch, ale podľa slovenských medializovaných informácií je minimálna mzda v trnavskej automobilke 850 eur. Je to, samozrejme, veľký kontrast s Francúzskom, kde táto suma predstavuje 2106 eur. RTL.fr uvádza, že aj takáto nízka mzda láka do Trnavy množstvo zahraničných pracovníkov:

“Majú desiatky záujemcov zo Srbska, Rumunska a ďalších východoeurópskych krajín. Sú to chudáci v roztrhaných šatách a deravých topánkach, z ktorých mnohí vedia sotva písať. Pre nich je Slovensko eldorádo,” píše francúzsky portál.

Dodáva, že automobilky pre nich stavajú aj ubytovne, kde spoločne bývajú. “Fabriky vyrábajú na plný plyn. Bez prestávky zvyšujú výrobu a už sa dostávajú do situácie, že majú problém zohnať pracovnú silu.”

Zdroj: TASR

Rozhorčení Francúzi

“Úžasný úspech Európy! To je vážne geniálne! Naozaj som šťastný z našich slovenských priateľov,” píše ironicky jeden z francúzskych čitateľov v komentároch pod článkom. Rovnako napálení sú aj ďalší: “Nevadí, že vo Francúzsku sa zatvárajú fabriky a likvidujú pracovné miesta! Hlavne, že sú spokojní finančníci…. Európa je skutočne úžasná – politici robia to, o čom snívajú šéfovia firiem.”

Ďalší čitateľ poukázal na paradox, že aj keď sa autá vyrábajú v stále lacnejších podmienkach, ich ceny neklesajú. “Akcionári sú určite spokojní.” Posledný komentátor si však zachováva triezvy pohľad na vec:

“Európa je spoločný projekt bohatých a chudobných krajín, ktoré spolu tvoria obrovský jednotný trh, z ktorého by mali všetci profitovať. Darí sa to krajinám, ktoré sa vedia prispôsobiť a nie tým, ktoré by chceli stále žiť ako počas zlatých starých časov v minulom storočí a nie sú schopné sa reformovať.”

Ilustračné foto, TASR

PSA Peugeot Citroen
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM