Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Vychovávame sestričky pre české nemocnice

Štúdium zdravotných sestier stojí krajinu nemalé peniaze. Je preto zarážajúce, že ich verbujú zahraničné nemocnice ešte počas štúdia.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Vychovávame sestričky pre české nemocnice
Zdroj: TASR

S nedostatkom zdravotného personálu zápasia nielen Česi. Aj slovenským nemocničným oddeleniam chýbajú tisíce sestier, ktoré pre slabé mzdy a zlé pracovné podmienky radšej utekajú do zahraničia. Netreba sa im ani čudovať. Podľa nedávneho prieskumu väčšina z nich nedostáva ani priemerný plat v národnom hospodárstve, sú prepracované a takmer polovica z nich uviedla, že majú na starosti viac pacientov, ako určuje norma. Pri takýchto podmienkach je atraktívne nielen susedné Rakúsko ale aj Česko.

Česi ich verbujú

Zdravotnej sestre, ktorá už má na Slovensku rodinu, bývanie a pevné korene, sa nebude veľmi chcieť odchádzať za lepším platom do zahraničia. Česi to veľmi dobre vedia a preto v snahe riešiť vlastný nedostatok zdravotníckeho personálu robia nábor už na slovenských stredných školách.

„Stále sa zameriavame najmä na Slovensko, či už reklamou, alebo ponukou stáží, praxí a brigád. Veľmi sa snažíme o blízku spoluprácu so zdravotníckymi školami, kde očakávame nejaký efekt síce v dlhšom časovom horizonte, ale dlhodobo udržateľný,“ hovorí pre český portál idnes.cz riaditeľ Karlovarskej krajskej nemocnice Josef Märze.

Riaditeľ dodáva, že študenti zo Slovenska k nim veľmi radi jazdia na stáže a brigády. „Preto dúfame, že ich zaujmeme tak, aby sa raz vrátili a nastúpili k nám.“ Česká republika tak získava kvalifikovaný zdravotný personál bez nutnosti investovať do jeho vzdelania.

Kritická situácia

Josef März v rozhovore pre idnes.cz vysvetľuje, že nemocnice v karlovarskom kraji majú zúfalý nedostatok sestier. Nedávno preto museli dočasne uzavrieť aj infekčné oddelenie a obmedzujú počet lôžok. Aktuálne tiež otvorili zrekonštruované kardiologické oddelenie, ktoré má kapacitu 21 postelí. Pre nedostatok personálu však môžu prijať len 15 pacientov.

„Ak by sestričky odmietli pracovať nadčasy, určite by sme nepokryli služby na všetkých oddeleniach a museli by sme pracovať v krízovom režime. To by znamenalo uzavrenie niektorých oddelení a obmedzenie plánovanej starostlivosti,“ dodal riaditeľ.

V dvoch krajských nemocniciach v karlovarskom kraji spolu chýba až 150 sestier. Vedenie kraja sa snaží splniť ich požiadavky na lepšie ohodnotenie a len na ich mzdy vyčlenil tento rok 20 miliónov korún. Dúfajú, že to bude dostatočne motivačné aj pre sestričky zo Slovenska. Ak sa nič nezmení, na ich uvoľnené miesta doma zrejme budú musieť nastúpiť Ukrajinky.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM