Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Vyhasnutá sopka sa mu stala osudnou

V ďalekej Indonézii zahynul slovenský turista pri zostupe z hory Merbabu. Čo sa presne stalo a prečo muž zomrel zostáva nevyjasnené. Miestni záchranári robili, čo mohli, aby ho našli, ale bohužiaľ, bolo už neskoro.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Vyhasnutá sopka sa mu stala osudnou
Zdroj: pixabay.com

Indonézia patrí medzi krajiny, ktoré čoraz viac vyhľadávajú aj slovenskí turisti, ktorí túžia po exotike. Najčastejšie mieria do rezortov, kde si môžu vychutnávať kúpanie a pobyt na nádherných plážach s bielym alebo naopak čiernym pieskom. Veľkou atrakciou sú aj obrovské jaštery varany a miestne starobylé chrámy. Turisti, ktorí majú radi aktívny oddych, zamieria aj na trekovú túru do indonézskych hôr. Takou destináciou je aj vyhasnutá sopka Merbabu, ktorá sa týči do výšky 3145 metrov nad morom. Nie vždy sa však taký výstup končí šťastne.

Smrť v rieke

“Slovenského turistu Andreja Vojtecha (39) našli mŕtveho v rieke Kalimenek pod horou Merbabu na centrálnej Jáve v sobotu ráno,” píše indonézsky portál The Jakarta Post. Šéf miestnych záchranárov potvrdil, že po mužovi pátrali bezvýsledne celý týždeň. Jeho zmiznutie nahlásil jeho priateľ. “Stratil sa niekde okolo kontrolného stanovišťa Pending na ceste dolu z vrcholu,” dodáva portál.

Nie je známe, či sa slovenský turista iba oddelil od svojej skupiny, alebo či kráčal celkom sám. Každopádne, obe možnosti sú vo vysokohorských podmienkach považované za veľmi nebezpečné a nemali by ich riskovať ľudia bez dlhoročných skúseností. Andreja hľadal veľký záchranný tím pozostávajúci z viacerých skupín, ale bezvýsledne. “Napokon sme ho našli v rieke,” dodal šéf záchranárov pre The Jakarta Post.

Ako presne Andrej zomrel zostáva v tejto chvíli nejasné. Miestni záchranári predpokladajú, že sa mohol zrútiť z 13-metrového útesu priamo do vody. Nevylučujú však ani možnosť, že sa slovenský turista podchladil a následne už nebol schopný sa orientovať v priestore. Jeho pozostatky previezli do nemocnice v Salatiga a miestne úrady spolu so slovenským veľvyslanectvom v Jakarte vybavujú ich prevoz späť na Slovensko.

Ďalšia záhadná smrť

Začiatkom roka slovenská diplomacia riešila ďalšiu smrť slovenského občana v ďalekej Ázii. V tomto smutnom prípade však išlo o samovraždu mladého a úspešného dievčaťa Katky (26) na univerzite v Singapure. Postgraduálna študentka si vzala život v laboratóriu, ktoré patrilo Agentúre pre vedu, technológie a výskum.

Pri tele nebohej našli list na rozlúčku. Presná príčina jej tragického činu nie je známa, ale údajne mala v poslednej dobe problémy v práci aj vo vzťahu. Keďže sa ako vedkyňa venovala molekulárnej a bunkovej biológii, veľmi dobre vedela, ako funguje ľudský mozog a ako sa čo najšetrnejšie dostať z tohto sveta. Zvolila si otravu dusíkom, ktorý sa tiež nazýva “rajský plyn.”

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM