Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Vymierame? Rodí sa stále menej detí

Priemerná Slovenka sa stane matkou vo veku 27 rokov. To zhruba zodpovedá situácii aj v ostatných členských štátoch EÚ. Odborníci však varujú, že pri takomto tempe čoskoro vyhyneme.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Vymierame? Rodí sa stále menej detí
Zdroj: TASR

Moderná doba ponúka nekonečne veľa možností ako sa mladá žena môže realizovať – či už chce cestovať, budovať si kariéru, alebo si len užívať príjemný život slobodného človeka so všetkým, čo k tomu patrí. Deti do tohto scenára veľmi nezapadajú a tak čoraz viac Sloveniek odkladá materstvo na neskôr. Rovnaká situácia je však aj v ďalších krajinách EÚ, kde pôrodnosť neustále klesá už od šesťdesiatych rokov minulého storočia. Téme sa venuje aj pobaltský portál The Baltic Course.

Deti čoraz neskôr

Aktuálne publikované dáta z Eurostatu len potvrdili trend, ktorý v Európe vládne už dlhodobo. „Najviac žien v EÚ rodí svoje deti vo veku 30,5 roka,“ píše The Baltic Course. Pritom ešte v roku 2001 boli rodičky mladšie a najčastejšie sa dostávali do pôrodnice vo veku 29 rokov.

Rozdiely vo veku prvorodičiek v jednotlivých európskych štátoch nie sú veľké. Portál uvádza, že najmladšie matky sú Bulharky (26), ďalej Rumunky (26,4), ďalej Lotyšky (28,8) a Slovenky sú v kategórii 27-ročných spolu s Poľkami a Litovčankami. Najstaršie prvorodičky sú podľa Eurostatu v Taliansku (31), ktoré je inak známe ako krajina so silnou rodinnou tradíciou.

The Baltic Course dodáva, že väčšina Litovčaniek (67 percent) má prvé dieťa vo vekovom rozpätí 20 – 29 rokov. Je veľmi pravdepodobné, že podobná situácia panuje aj na Slovensku. Zároveň sa potvrdilo, že trend rodenia detí po 40-ke sa predsa ešte len v Európe nepresadil. V tomto veku porodí svoje prvé dieťa len zhruba jedno percento žien.

Zlaté šesťdesiate…

Portál uvádza, že pôrodnosť na starom kontinente neustále klesá už od 60. rokov minulého storočia. V roku 1964 sa v EÚ narodilo rekordne najviac detí za obdobie 1961 – 2015 a to až 7,8 milióna. V roku 2015 to bolo už len 5,1 milióna. Na tisíc obyvateľov sa ešte v roku 1970 narodilo 16,3 živých detí. O pätnásť rokov neskôr to už bolo len 12,8 detí a dnes je to len 10 detí.

Situácia je vážna, pretože demografi uvádzajú, že na prežitie populácie bez prílevu imigrantov je potrebné mať pôrodnosť na úrovni aspoň 2,1 dieťaťa na ženu. Najnižšia možná hodnota je 1,3 dieťaťa na matku. The Baltic Course uvádza, že do roku 2000 bolo pod touto hranicou aj Slovensko. Aktuálne sa však rodí viac detí a Slovensko sa dokázalo dostať cez túto kritickú hranicu.

Z týchto údajov je zrejmé, že EÚ sa potáca na hranici vymierania a bez prílevu imigrantov postupne nebude mať kto živiť prestarnutú populáciu. Európska pôrodnosť v roku 2015 bola na úrovni 1,58 dieťaťa na ženu.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM