Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Výnimočné husle robené ručne a s láskou

Unikátne majstrovstvo Jána Nemčeka z Kovačice zaujalo aj britský bulvár, ktorý sa bežne o takéto témy nezaujíma. Nemčekove husle sú však skutočným skvostom.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Výnimočné husle robené ručne a s láskou
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Takéto umenie sa dnes len tak nevidí. Majster Nemček vyrába husle rovnako, ako to pred stáročiami robili starí majstri – používa len vlastné ruky a jednoduché nástroje. Žiadnu strojovú výrobu v jeho dielni v srbskej Kovačici nenájdete a dokonca si sám zaobstaráva aj drevo potrebné na výrobu. Jemný opis jeho umeleckej práce v britskom bulvárnom denníku Dailymail je až dojemný a navodzuje čarovnú atmosféru dávno zašlých čias, keď ešte žili staré poctivé umelecké remeslá.

Slovák z Kovačice

„Nemčekov pohľad zmäkne, keď vezme do rúk kus dreva a začne ho pomaly a trpezlivo opracovávať, pričom ho zdvíha oproti lúčom slnka prenikajúcim do jeho dielne,“ píše vo svojej reportáži Dailymail. Uznanlivo dodáva, že majster vyrába strunové hudobné nástroje klasickým starým spôsobom, pričom používa len svoje zručné ruky a nástroje.

„Nemček si robí všetko sám – najprv si v lese vyberie vlastné drevo, potom ho doma vysuší a nareže na malé časti, z ktorých vyrába jednotlivé diely huslí.“ Vyrobiť takýmto starým poctivým spôsobom hudobný nástroj trvá približne dvesto hodín.

Britský denník uvádza, že Ján Nemček je zo srbskej Kovačice, kde žije početná komunita zahraničných Slovákov. Majster často chodieva aj späť do krajiny svojich predkov: „Výrobu huslí vyučuje aj na Slovensku, kde každý z jeho 65 žiakov tiež už vyrobil aspoň jedny husle.“

Láska na celý život

Opisy práce a atmosféry okolo čarovných rúk majstra Nemčeka sú skutočne dojemné. „Dielňa v Nemčekovom dome v Kovačici je rajom prírody a umenia. Kusy dreva a husľové diely sú všade a na stenách visia už zhotovené nástroje všetkých veľkostí,“ píše DailyMail. Slovenského majstra popisuje ako „jemného pána so sivou bradou.“ Novinárom prezradil, že vyrábať husle je láska na celý život. „Ak s tým niekto začne, bude to robiť do konca života.“

K svojej práci pristupuje pán Nemček so skutočnou vášňou a jemnocitom: „Pán Nemček zavrie oči a jemne poklepe prstami po rezonujúcom tele nástroja, aby otestoval jeho zvuk. Hovorí, že čím je drevo staršie, tým lepšie znie, pretože vekom sa stáva ľahším a melodickejším.“

Nečudo, že práca slovenského majstra z Kovačice priťahuje do jeho dielne množstvo záujemcov a zvedavcov. Jeho husle majú dobrú reputáciu a na trhu sú vysoko cenené. Ján Nemček zároveň zbiera aj staré husle. Tie najobľúbenejšie majú 500 rokov a sú z Prahy.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM