Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Zamestnaní Rómovia by priniesli tri miliardy eur!

Ignorovať potenciál rómskej menšiny je samovražedné, hovoria experti. Zdôrazňujú, že ak ich nedokážeme zamestnať, zostanú nám už iba imigranti

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Zamestnaní Rómovia by priniesli tri miliardy eur!
Zdroj: TASR

Väčšine Slovákov sa to zrejme nebude dobre počúvať, ale ak nedokážu medzi seba na pracovisko prijať Rómov alebo cudzincov z iných krajín, nebude mať kto pracovať na ich dôchodky. Experti na demografiu otvorene vysvetľujú, že Slováci skrátka nemajú dosť detí, aby vychovali ďalšiu generáciu, ktorá zaplní ponúkané pracovné miesta. Už dnes zamestnávatelia dovážajú do slovenských fabrík Srbov, Rumunov, či Bulharov a štát pritom financuje masu nezamestnaných Ró­mov.

Veľký potenciál

„Ak by Slovensko dokázalo pomôcť Rómom zamestnať sa, okamžite by vedeli zaplniť 150 tisíc voľných pracovných miest a nebolo by nutné privážať cudzincov,“ píše európsky portál New Europe. Pripája aj štatistiku, že dnes žije pod Tatrami 402 tisíc Rómov, z toho 95 tisíc býva na okraji miest a 74 tisíc v segregovaných osadách.

Napriek všetkým problémom, ktoré rómska komunita má, v nej stále leží obrovský potenciál, ktorý krajina nevie využiť. Portál cituje slová Michala Páleníka z Inštitútu zamestnanosti, že masa nezamestnaných Rómov predstavuje až desať percent celej populácie Slovenska a ignorovať ich je samovražedné. „O pár rokov nás naša nízka pôrodnosť úplne prevalcuje,“ varuje Páleník.

Miliardy do štátnej kasy

Portál tiež uvádza zaujímavé čísla, ktoré ilustrujú, o koľko Slovensko prichádza, keď nedokáže Rómov integrovať. „Ak by mali Rómovia rovnaké možnosti zamestnať sa za rovnakých platových podmienok ako majoritné obyvateľstvo, HDP Slovenska by vzrástlo o 3,1 miliardy e­ur.“

Nie je to však len o tom, koľko peňazí by mohla štátna kasa získať. Tu už ide aj o zachovanie súčasného stavu, ktorý sa v budúcnosti bez potrebných zmien nepodarí garantovať. „Na udržanie súčasnej úrovne nezamestnanosti aj v roku 2025, bude nevyhnutné zvýšiť podiel zamestnaných Rómov z 15 percent na 50 percent, alebo zamestnať imigrantov.

Hra na vzájomné obviňovanie, kto je zodpovedný za slabú integráciu Rómov je nekonečná pesnička. Je zdokumentovaných veľa prípadov, ktoré dokazujú, že rómski uchádzači o prácu sú reálne diskriminovaní, aj keď sú slušní, čistí a majú patričnú kvalifikáciu.

Na druhej strane sú aj prípady, aké pre New Europe popísal podnikateľ Kamil Juščák: „Zamestnal som niekoľko Rómov. Vzali si zálohu, diéty… a potom sa zbalili a utiekli.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM