Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Zarábajú vonku a domov pošlú 2 miliardy eur!

Odísť pracovať do zahraničia a posielať odtiaľ domov peniaze je pre mnohých Slovákov jediný spôsob, ako slušne uživiť rodinu.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Zarábajú vonku a domov pošlú 2 miliardy eur!
Zdroj: TASR

Začiatkom minulého storočia odišlo za prácou najmä do USA takmer pol milióna Slovákov a ďalších 200-tisíc sa pobralo hľadať šťastie za more počas prvej Československej republiky.

Už vtedy to boli najmä obyvatelia chudobných severných a východných oblastí, kde sa práca hľadala len ťažko. Tento trend pretrváva do dnes a peniaze zarobené v cudzine tvoria asi desatinu čistého príjmu všetkých Slovákov.

Šikovní idú preč

Slovensko sa rado pýšilo titulom ekonomického tigra Európy, pravidelne patrí medzi krajiny s najvyšším hospodárskym rastom, ale nájsť prácu v mnohých oblastiach stredného a východného Slovenska je často veľmi ťažké. Najmä, ak človek chce zo svojho platu aj slušne žiť a nielen prežívať. Preto mnohí volia radšej odchod z rodnej hrude a domov posielajú zarobené eurá zo zahraničia.

Celkovo sa odhaduje, že za posledných 150 rokov odišlo zo Slovenska až milión emigrantov.

Portál Slovak Spectator píše, že zo Slovenska odišlo žiť do inej krajiny EÚ 280-tisíc ľudí, kam sa počítajú aj rodinní príslušníci. Cituje ekonóma Vladimíra Baláža, ktorý tvrdí, že asi sedem percent slovenskej pracovnej sily sa realizuje v zahraničí a dostávajú tam “podstatne vyššie platy ako na Slovensku.”

Nečudo, že šikovní slovenskí pracanti len v tomto roku pošlú späť domov až dve miliardy eur, čo je o 60 miliónov eur viac ako v minulom roku. Portál sa pritom odvoláva na štúdiu Svetovej banky, ktorá skúmala finančné toky od pracovných migrantov do ich domovských krajín.

Najmä od Prešova

“Slováci, ktorí žijú v zahraničí, uprednostňujú práce v stavebníctve a zdravotníctve, kam patria aj sestričky v Rakúsku,” píše portál. Je známe, že u našich rakúskych susedov zarobí zdravotnícky personál aj trojnásobok toho, čo na Slovensku a to pri menšom počte pacientov na jednu sestru. Podľa Štatistického úradu pracuje v Rakúsku 53 tisíc slovenských migrantov a v Česku je to 40 tisíc krátkodobých migrantov.

“Väčšina Slovákov odchádza z prešovského regiónu. Je to takmer dvojnásobok počtu emigrantov z košického a banskobystrického kraja,” píše portál. Takáto realita je logická, vzhľadom na pracovné príležitosti a ich zúfalý nedostatok.

Údaje o presných počtoch Slovákov žijúcich a pracujúcich v zahraničí sa podľa rôznych zdrojov líšia, ale celkovo ich môže byť cez 300-tisíc. Dnes už neemigrujú primárne do USA ako ich pradedovia začiatkom 20. storočia.

Podľa Podnikateľskej aliancie Slovenska ich najviac, až 40 percent, žije v Česku, 25 percent vo Veľkej Británii a 15 percent v Rakúsku a Nemecku. Aj z toho je jasné, prečo je pre malé a na dobrú prácu chudobné Slovensko také dôležité, aby EÚ zachovala voľný pohyb osôb ako jednu zo svojich hlavných slobôd.

Ilustračné foto, TASR

Slováci vymenili svoju domovinu a pracujú v zahraničí
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM