Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Zasa sme svetoví! O tejto rarite vie málokto

Len 10-minútové spojenie medzi Bratislavou a Viedňou je opäť oficiálne najkratším medzinárodným letom na svete. Je to však nič v porovnaní so škótskym rekordom.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Zasa sme svetoví! O tejto rarite vie málokto
Zdroj: TASR

Do piatka 14. apríla patril titul najkratšieho medzinárodného letu na svete spojeniu medzi švajčiarskym letiskom St. Gallen-Altenrhein a nemeckým Friedrichshafen ponad Bodanské jazero. Pravidelná linka prenášala cestujúcich na vzdialenosť 20 kilometrov a trvala len osem minút. Lenže predstavy leteckej spoločnosti o jej vyťažení sa nenaplnili a tak po pár mesiacoch končí. Táto malá kuriozita sa tak vracia späť na trasu Bratislava – Viedeň. O téme píše viacero zahraničných portálov, okrem iných aj austrálsky web news.com.au .

Máme rekord

Bežnému Bratislavčanovi alebo Viedenčanovi by zrejme nenapadlo cestovať do 60 kilometrov vzdialenej metropoly susedného štátu lietadlom. Veď autom sa táto trasa pohodlne zdolá za necelú hodinu. Toto desaťminútové letecké spojenie však využívajú tranzitujúci cestujúci, ktorí prestupujú na prípoj vo Viedni. Zrušením letu ponad Bodanské jazero z Nemecka do Švajčiarska sa opäť stalo najkratším medzinárodným letom na svete.

Zrušené osemminútové spojenie prevádzkovala rakúska aerolinka People’s Air Group. Na začiatku predpokladala, že ponad Bodanské jazero prevezie ročne aspoň 40 tisíc pasažierov. Po piatich mesiacoch sa ukázalo, že ľudia túto trasu radšej zdolávajú autom. Letenku za 40 eur si kúpilo len 2300 pasažierov a tak sa spoločnosť rozhodla let zrušiť.

Škótsky unikát

Super krátky let nebol takým zlým nápadom, ako sa môže zdať. Vzdušnou čiarou ponad jazero sa totiž podstatne skráti cesta medzi nemeckým a švajčiarskym letiskom. Kým lietadlo preletelo 20 kilometrovú trasu za osem minút, autom treba ísť dookola až 63 kilometrov, čo zaberie asi hodinu. Na výber je aj vlakové spojenie, čo predstavuje dve hodiny. Čo ľudia naozaj chcú, sa však vždy ukáže až v praxi, a tak je letecké spojenie už minulosťou.

Miestni ochranári sú z tohto rozhodnutia nadšení. Od začiatku namietali proti hlučným štartom a pristávaniam lietadla dvakrát denne. Obzvlášť poukazovali na neefektívnosť tohto letu, ktorý na mimoriadne krátku trasu spálil priveľa paliva, pretože najväčšia spotreba je práve pri štarte. Riaditeľ Bodensee Airport Claus-Dieter Wehr sa však už vyjadril, že zrušenie linky je „poľutovaniahod­né“ a bude to na škodu celého regiónu.

Ak by sme sa pozreli na všetky pravidelné letecké spojenia na svete a nielen tie medzinárodné, víťazom súťaže o najkratší let by sa stala linka škótskej spoločnosti Loganair. Už od roku 1967 spája dva škótske ostrovy Westray a Papa Westray. Rozdeľuje ich vzdialenosť len troch kilometrov a lietadlo ju preletí za zhruba minútu. A kto si kúpi letenku za 17 libier na takú krátku cestu? Okrem turistov zvedavých na svetovú raritu, aj študenti a vedci, ktorí na ostrov chodia navštevovať archeologické vykopávky.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM