Lucia Lauková Rôzne Zo Slovenska

Svetová premiéra a zdolávanie rekordov: V Nitre uvidíme svet mechanických hlavolamov

Nitrania si môžu trochu potrápiť hlavy. Svetovú premiéru tu bude mať skladanie špeciálnej Rubikovej kocky.

Ilustračný obrázok k článku Svetová premiéra a zdolávanie rekordov: V Nitre uvidíme svet mechanických hlavolamov
Zdroj: TASR

Svet mechanických hlavolamov predstaví dvojdňové podujatie, ktoré sa uskutoční 23. a 24. novembra tohto roka na pôde Fakulty ekonomiky a manažmentu Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre.

Pokus o slovenský rekord

Jeho súčasťou budú aj dva pokusy o zápis do Knihy slovenských rekordov vo vytvorení najväčšej zbierky hlavolamov na Slovensku a najrýchlejšie skladanie špeciálnej Rubikovej kocky. Špeciálna Rubikova kocka je upravená pre slabozrakých a nevidiacich.„Má mechanizmus rovnaký ako klasická Rubikova kocka, no každá kocka má inú veľkosť, takže pri skladaní mení svoj tvar,“ informoval organizátor podujatia Lukáš Both, študent SPU. Podľa jeho slov bude mať skladanie špeciálnej kocky v Nitre svetovú premiéru. Na výstave zároveň predstaví svoju zbierku, ktorá zahŕňa vyše 200 kusov Rubikových kociek.

Mechanické hlavolamy

Zaujímavosti a novinky zo sveta mechanických hlavolamov predstaví seminár, na ktorom sa môžu záujemcovia dozvedieť informácie nielen o vynálezcoch, výrobcoch rôznych typov hlavolamov, ale aj najrôznejšie zaujímavosti a novinky z tohto farebného sveta logiky. Cieľom organizátora je propagácia Rubikovej kocky, ktorá je podľa jeho slov na Slovensku pomerne málo populárna. „V obchodoch sa z nej stala akási retro hračka, čo je však omyl. Je to živá, tvorivá hračka, ktorá cvičí myseľ, šikovnosť,“ povedal Both. Na Slovensku sa v skladaní Rubikovej kocky síce konajú majstrovstvá, sú však známe len uzavretej komunite fanúšikov. Slovenský rekord v skladaní Rubikovej kocky na rýchlosť sa pohybuje pod desať sekúnd, svetový rekord je okolo 4,6 sekundy.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM