Kristína Kožiaková Ostatné športy

Svetová špička mieri na Chopok: Adrenalínové preteky s veľkou novinkou! FOTO

Legendárne adrenalínom nadupané preteky sa po roku vracajú opäť na Chopok. 14. ročník sľubuje účasť svetových mien aj novinku, ktorej sa potešia mnohí.

Ilustračný obrázok k článku Svetová špička mieri na Chopok: Adrenalínové preteky s veľkou novinkou! FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Legendárne freeridové preteky CGC Jasná Adrenalín sa uskutočnia na Chopku už po 14 raz. Novinkou je živý prenos adrenalínom nadupaných pretekov v najkrajších slovenských freeridových žľaboch.

Live streamining štartuje v piatok 26. februára o 10. hodine.

80 účastníkov zo 17 krajín si užije od 0,5 do 1,5 metra prírodného snehu v teréne s 35–53 stupňovým sklonom a s prevýšením 400 metrov.

CGC Jasná Adrenalín je už po siedmy raz za sebou súčasťou svetovej série Freeride World Qualifier (FWQ) organizovanej podľa súťažných pravidiel v extrémnom lyžovaní. Súťažiaci s najvyšším počtom získaných bodov postupujú na ďalšiu šnúru pretekov Freeride World Tour (FWT), ktorá končí v apríli v švajčiarskom stredisku Verbier.

Svetové mená

Organizátori veria, že sa počasie nadchádzajúci týždeň postará o ďalšiu nádielku prírodného snehu a pretekári si na trati užijú aj slnko a povestný prašan.

„Teší nás, že majú preteky pevnú tradíciu a takisto pribúda nový sneh na severnej strane Chopku práve do Lukovej doliny. Podujatie si opäť udržalo svojou kvalitou status štyroch hviezdičiek. Veríme, že si diváci prídu na svoje nielen doma pri priamom prenose, ale aj naživo v public area pri výstupnej stanici lanovky Rovná Hoľa na Konskom Grúni. Práve tu budú mať skvelý výhľad na také esá na lyžiach, akými sú Ivan Malakhov (RUS) alebo Dennis Risvoll (NOR), či snowboardistky Manuela Mandl (AUT) a Mikaela Hollsten (FIN). Z top slovenských pretekárov sa tradične predstavia Ján Tajbos a Katarína Lehotská na lyžiach a Marek Gazda na snowboarde. O príťažlivé adrenalínové jazdy rozhodne nebude núdza,“ zhodnotil Ladislav Mrava, riaditeľ pretekov CGC Jasná Adrenalín.

Štart pretekov je vedľa vrcholovej stanice lanovky funitel, v tzv. Sedielku pod vrcholom Chopku vo výške 2 002 m n.m. a cieľový dojazd je vo výške 1 602 m n.m. Na trať sa postaví 15 žien a 37 mužov v kategórii SKI a 18 mužov a 10 žien v kategórii snowboard.

Žiadna skúšobná jazda

Vo štvrtok 25. februára sa v Lukovom kotli uskutoční tzv. face check. "Je to povinná obhliadka súťažného terénu, nakoľko pretekári nemôžu absolvovať skúšobnú jazdu. Súčasťou zoznamovania je jazda členov organizačného tímu, ktorých pretekári sledujú a môžu čerpať z ich správy o kvalite a štruktúre snehu v jednotlivých úsekoch trate. Je to dôležitá informácia, pretože sneh môže byť iný v strede žľabu a iný na jeho okrajoch, čo môže mať zásadný vplyv na zvolenú líniu, ktorú si pretekári vyberajú na mieste. Face check je naplánovaný na celý deň, v prípade, že predpoveď počasia na ďalšie dni nebude vyhovujúca, preteky začínajú už vo štvrtok a face check sa skráti na dve hodiny. Atraktívna bude aj porota. Jedným z rozhodcov CGC Jasná Adrenalín je víťaz minuloročnej FWT George Rodney a Connor Pelton, ktorý jazdí na FWT,“ doplnil Mrava.

Na CGC Jasná Adrenalín sú zastúpené krajiny: Nórsko, Francúzsko, Rusko, Nemecko, Česká republika, Slovensko, Švajčiarsko, Rakúsko, Švédsko, Nový Zéland, Španielsko, Fínsko, Argentína, Holandsko, Kanada, Dánsko a Austrália.

Hlavná cena

Cenou pre víťaza je finančná odmena 10 tisíc EUR.

Lyžiarske stredisko bude, podľa informácií žiť, počas podujatia freeridovou atmosférou. Vo freeridovej dedine pri hudobnom klube priamo v stredisku si môžu všetci návštevníci vyskúšať testovanie freeridovej výstroje, k dispozícii budú ukážky pohybu vo freeridovom teréne a zábavu si užijú na špeciálnych súťažiach na saniach s názvom Freestyle in Freeride.

Preteky v Jasnej organizuje Slovenská asociácia freeridových lyžiarov (SAFL), ktorá vznikla v roku 2002 s cieľom združovať ľudí so záujmom o lyžovanie vo voľnom teréne. Každoročne organizuje preteky CGC Jasná Adrenalín a vytvára podmienky pre tento šport na Slovensku.

Foto: TMR archív

Môže vás zaujímať:

Chlapi z Chopku pravdivo o tejto zime: Oplatí sa ešte vôbec držať lyže? FOTO ako krásna spomienka…

Vlekári z Chopku vyšli s pravdou von: Z týchto príbehov sa popučíte od smiechu

Z tohto tuhne krv v žilách: FOTO priamo zo žľabov pod Chopkom
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM