Lucia Lauková Kultúra Rôzne

Svetový barman Erik Lörincz: Pracoval na Bondovke, miešal drinky u Eltona Johna

Rodák z obce pri Nitre začínal zbieraním pohárov a zametaním podlahy. Teraz patrí medzi absolútnu svetovú špičku vo svojom povolaní.

Ilustračný obrázok k článku Svetový barman Erik Lörincz: Pracoval na Bondovke, miešal drinky u Eltona Johna
9
Galéria
Zdroj: Erik Lőrincz

Erik Lörincz pochádza z obce Branč pri Nitre, má 38 rokov a 14 rokov pracuje v Londýne. Práve za hranicami sa vypracoval a už roky patrí medzi barmanskú svetovú špičku. Okrem iného je absolútnym víťazom svetovej súťaže v príprave miešaných nápojov. Svojmu povolaniu je verný už 17 rokov, za ten čas nielen že vymyslel zopár vlastných drinkov, ale nazbieral skúsenosti a zážitky akými sa môže pochváliť málokto. O tom, ale aj o úplných začiatkoch nám ochotne porozprával v rozhovore.

Kedy ste si vybrali barmanstvo?

Bolo to na strednej škole (SOŠ gastronómie a CR v Nitre pozn. red), kde ma pani profesorka Zaujecová zasvätila do základov barmanstva. Vtedy som začal vyhľadávať možné informácie o barmanstve. Nakoniec som našiel Barmanskú školu v Prahe, kde som sa vybral učiť barmanstvo. Po príchode do školy mi učiteľ povedal, že ak sa budem dobre učiť tak má pre mňa prácu. Konzultoval na otváraní koktail baru v Bratislave, do ktorého som po krátkom čase aj nastúpil.

Prečo ste zamierili do Londýna?

Do Londýna som prišiel začiatkom roka 2004. Prvá myšlienka bola zdokonaliť sa v angličtine a potom pokračovať s barmanstvom.

Aké boli začiatky v zahraničí?

Začiatky boli dosť náročné. Nehovoril som ani slovo po anglicky, nemal som tu žiadneho kamaráta. Hneď po príchode som nastúpil do jazykovej školy a krátko na to som si našiel prácu vo vychýrenom nočnom klube, kde medzi známych hosti patrili futbalisti, herci, speváci. Začínal som ako zberač pohárov, čistil popolníky a zametal podlahu.

Môžete vybrať pár najkrajších momentov?

Medzi najlepšie zážitky radím, to keď som dostal príležitosť pracovať na Bondovke. Mal som česť osobne stretnúť Daniela Craigha, Naomi Harris a ďalších hercov počas natáčania. Za úlohu som mal naučiť hercov ako vystupovať za barom. Takže som bol celý čas pri natáčaní a asistoval Sam Mendezovi.

Ďalej to bola privátna večera doma u Eltona Johna, kde som miešal drinky v jeho vile. Pracoval som na charite so Samuel L Jacksonom, kde Sam skočil za bar a spolu sme si namiešali drink. Navrhoval som drink na premiéru krátkeho filmu Gentleman´s Wager v Benátkach, v ktorom hlavnú úlohu hral Jude Law, ktorý ma po filme prišiel navštíviť do baru.

Strávil som niekoľko zaujímavých chvíľ s Nicolasom Cageom, pre ktorého som miešal drinky počas jeho návštevy v Londýne. Bol som vybraný ako hlavný barman na pompéznu svadbu dcéry bývalého šéfa F1 Bernnie Ecclestone, kde som sa staral o 300 hostí.

Čo považujete za svoj najväčší úspech?

Za úspech považujem dobre odrobenú prácu a uspieť vo veľkej konkurencii. Súťaže, ktoré som povyhrával považujem za určitý úspech tiež, ale v našej branži barman musí stáť každý deň pevne na nohách a vystupovať za barom, čisto, elegantne a byť pripravený na súťaž, ktorým je hosť. To keď hosť opustí bar s dobrým servisom a je nadmieru spokojný, považujem vo svojej práci za najväčší úspech. Lebo nikdy neviete kto pred vami sedí a ten človek vám raz môže zmeniť život.

Premýšľate nad návratom na Slovensko?

Určite áno, nakoľko som minulý rok otvoril bar v Bratislave kam teraz pravidelne cestujem a trávim čas za barom v Antique American bare.

Svetový barman Erik Lörincz: Pracoval na Bondovke, miešal drinky u Eltona Johna
9
Galéria
Zdroj: Erik Lőrincz
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM