Lucia Lauková Regióny Rôzne Zo Slovenska

Svetový deň cestovného ruchu v Nitre: Históriu odhalí Martinský vrch aj Archeopark

V Nitre oslávime Svetový deň cestovného ruchu sériou pútavých prehliadok. Tešiť sa môžete aj na sprístupnenie Martinského vrchu.

Ilustračný obrázok k článku Svetový deň cestovného ruchu v Nitre: Históriu odhalí Martinský vrch aj Archeopark
Foto: Rastislav Búgel

Prehliadky pamiatok, kultúrne vystúpenia, prednášky i koncerty prinesú podujatia, ktoré sa budú v Nitre konať od 23. do 27. septembra pri príležitosti Svetového dňa cestovného ruchu. Organizátorom programu je mesto Nitra a Katedra manažmentu kultúry a turizmu na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre.

V prvé dni podujatia bude pre návštevníkov sprístupnený areál bývalých kasární na Martinskom vrchu, kde budú prebiehať zážitkové prehliadky so sprievodcom. Sprístupnený tu bude aj Archeopark Nitra, v ktorom bude pripravená prehliadka objektov slovanských obydlí. Návštevníci si budú môcť pozrieť ukážku pečenia v dobovej peci, vypaľovanie keramiky a vyskúšať lukostreľbu.

Na Martinskom vrchu sa bude konať aj prehliadka historickej výstroje, výzbroje a vojnovej techniky. „Záujemcovia sa môžu tešiť na ukážky života vojakov v dobových táboroch, historických bojov z II. svetovej vojny a dynamické ukážky z výcviku československej armády. Zároveň bude sprístupnený depozitár Archeologického ústavu SAV,“ uviedla Ľudmila Synaková z mestského úradu.

Milovníci histórie budú môcť absolvovať aj prehliadky ruín areálu Zoborského kláštora so sprievodcom pátrom Filipom. Na programe je aj netradičná nočná prehliadka a pre menších návštevníkov tvorivé dielne. „Na Martinský vrch a Zoborský kláštor sa bude možné od 23. do 27. septembra bezplatne odviesť retrobusom z autobusovej zástavky na Palárikovej ulici,“ povedala Synaková.

Ako doplnila, súčasťou podujatia je aj koncert Moravských madrigalistov, ktorý sa bude konať v sobotu 23. septembra v Katedrále svätého Emeráma. „Streda 27. septembra je so zaujímavými cestovateľskými prednáškami určená pre študentov stredných a vysokých škôl, ale aj pre všetkých priaznivcov cestovania z radov širokej verejnosti. Zároveň v septembri prebieha v Obchodnom centre Centro Nitra výstava Reč nitrianskych pamiatok venovaná Martinskému vrchu a Zoborskému kláštoru,“ dodala Synaková.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM