Barbara Dallosová Kultúra

Svetoznámeho hudobníka oslovili nahrávky Žiarčana Iva (28): Teraz sa spolu postavia na jedno pódium!

Na gitare sa učil hrať tak, že odkukával akordy z videoklipov. Mladý Žiarčan Ivo Víťazka je muzikantský samorast. Jeho pesničky si už o pár dní zahrá aj hudobník svetového formátu. Jeden z tých, kvôli ktorým sa vlastne Ivo na hudbu dal...

Ilustračný obrázok k článku Svetoznámeho hudobníka oslovili nahrávky Žiarčana Iva (28): Teraz sa spolu postavia na jedno pódium!
Zdroj: Dnes24.sk

Fínska noc. To je názov hudobného počinu, počas ktorého sa na jednom pódiu stretnú Žiarčan Ivo Víťazka a bývalý člen známej fínskej kapely HIM, Juska Salminen. Žiarsko-fínskemu experimentu bude patriť pezinský Smokies Pub už tento víkend, 18. apríla.

Vraj si gitarista samouk. Hráš aj na ničo iné než na gitaru?
Okrem akustickej doprovodnej gitary sa snažím učiť aj na klavír a basgitaru som už tiež vyskúšal.

Začínal si v kapele Tahsatunga. Čo je s ňou dnes?
Tahsatungu som založil niekedy v roku 2004, kedy sme začali hrať covery HIM a postupne sme prešli do vlastnej tvorby. Po pár rokoch som dal dokopy partiu, ktorá sa držala celkom dlho, no prišla vysoká škola pre gitaristu, bubeník sa oženil a chcel sa venovať len rodine a tak som ostal sám. Postupne sa pri mne vystriedalo ešte pár ľudí a Tahsatunga fungovala v podstate až do tohto roku, kedy sme sa s chalanmi rozhodli tomu dať názov Ivo Víťazka band, bol to taký spoločný nápad a návrh.

Ako by si sám seba ako hudobníka žánrovo zadefinoval?
Ja sa neškatuľkujem a počúvam naozaj množstvo vecí od U2 cez HIM, takisto zabrdnem do black sabbathu ale nie je na škodu aj niečo pomalé, ja osobne mám pocit, že moja tvorba sa uberá takým melancholickejším smerom. V poslednej dobe začínam písať aj slovenské texty, uvidíme a čas ukáže, čo mi to prinesie.

No a čo tvoja srdcovka – HIM. Ako si k tebe toto zoskupenie našlo cestu?
Priznám sa že som o HIMe počul prvý krát v roku 2001, kedy moja sestra mala ich CD doma a pravdou je, že najprv ma nič až tak neoslovilo, až kým ma nejakým zázrakom dostala na koncert do Prahy. Tam som uvidel ako sa hudba vlastne robí, čo všetko za tým je a akú úžasnú, záhadnú ale energickú show HIM robia. Odvtedy som tomu prepadol a začal chápať ich hudbu a čím ďalej tým viac som sa o nich začal zaujímať. Neboli takí tuctoví, boli svojskí a jedineční.

Ako si sa dostal k príležitosti stretnúť sa s s J. Salminenom na Fínskej noci? Už vieš, čo spolu odohráte?
No ja som odohral minulý rok jednu akciu s názvom HIM night a organizátor tejto akcie, Juraj Satury, mi ponúkol spoluprácu a teda stal sa aj mojim manažérom. Juraj Satury už Jusku Salminena na Slovensko dostal na jedno HIM fan stretnutie a tak nám napadlo, prečo to nezopakovať. Nakontaktoval som sa s Juskom cez sociálnu sieť, poslal som mu svoje nahrávky priznám sa s malým srdiečkom (s úsmevom), napísal, že sa mu páčia, že je to pekné a spravíme to. A tak sa začal organizovať celý jeho príchod. Celý čas spolu pritom komunikujeme. Odohráme moje vlastné pesničky v angličtine, koľko ich bude to ešte neviem, ale som na to veľmi zvedavý.

Táto akcia je údajne splnením tvojho sna. Aký ďalší sen by si si chcel splniť? Akýkoľvek, aj bláznivý a nereálny…
Možno ani nie zahrať, ale najmä porozprávať by som sa chcel určite s Ville Valom, teda frontmanom HIMu, Ozzym Osbournom, Jonom Bon Jovim… to sú všetko ľudia, ktorých príbeh kariéry by som si rád vypočul. Neviem, či by som si trúfol s nimi hrať, ale možno im spraviť predskokana na nejakom ich koncerte… Samozrejme, toto sú veci čo sú menej než málo pravdepodobné, ale ako sa vraví, nikdy nevieš (s úsmevom).

Si ocinom dvojročnej dcérky. Myslíš si, že pôjde v tvojich šľapajách?
Moja dcérka má síce len dva roky, no vidím na nej že niečo dostala do vienka a čo sa týka hudby a celkovo umenia napreduje neskutočne rýchlo. Ale je len na nej, čo si vyberie do budúcna.

Foto: Miroslava Mlatecová Taranzová

Ivo Víťazka: Jeho hudobný vzor si s ním zaspieva jeho vlastné skladby
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM