Ostatné športy

Svitko na Dakare padol z motorky: Dúfa, že bude môcť štartovať aj v ďalšej etape

Slovenský pretekár Štefan Svitko na motocykli KTM obsadil v utorňajšej chaotickej 10. etape 40. ročníka Rely Dakar napokon 25. priečku.

Ilustračný obrázok k článku Svitko na Dakare padol z motorky: Dúfa, že bude môcť štartovať aj v ďalšej etape
Zdroj: TASR

Za víťazným Rakúšanom Matthiasom Walknerom (KTM), ktorý sa zároveň dostal aj na čelo priebežného poradia, zaostal o 59:48 minút. V celkovom poradí klesol na ôsme miesto.

Čaká ho röntgen

Svitko mal počas etapy ťažký pád, po ktorom musel ísť na röntgenové vyšetrenie. „Dvadsať kilometrov pred koncom prvej časti špeciálky som mal strašný pád, koplo ma to a išiel som ponad motorku. Nebolo to ani v ‚roadbooku‘… Dnes boli dve chyby, ktoré neboli v ‚roadbooku‘ ani zapísané, bol tam uvedený len jeden výkričník. Bavili sme sa o tom aj s ďalšími pretekármi, ktorí sa chytali za hlavu, keď to videli. Tiež ich to koplo na mieste, kde som spadol, oni našťastie nespadli,“ povedal Svitko pre RTVS. „Urobili sme chybu v navigácii, blúdili sme a došiel som, ako som došiel. Dosť som doničený, strašne ma bolí rameno. Pôjdem na röntgen, dúfam, že všetko bude v poriadku a budem môcť v ďalšej etape štartovať,“ dodal.

Utorňajšia argentínska etapa viedla zo Salty do Belénu, spojovacia časť merala 424 km, meraný úsek 373 km, pričom bol rozdelený na dve časti. Svitko odštartoval ako piaty, v úvode sa držal na tretej priečke, po prvých štyroch prejazdových bodoch na piatej a na konci prvej časti špeciálu bol siedmy.

Ťažký pád lídra

Druhá časť však poriadne zamiešala poradím. Najprv v nej zablúdili Antoine Meo, Toby Price a Kevin Benavides, ku ktorým sa zanedlho pridali aj Joan Barreda, Ricky Brabec i Svitko, ktorý navyše utrpel aj pád. Tejto skupine nakoniec neostávalo nič len sa vrátiť späť na štart druhého meraného úseku a stratili množstvo času. Naopak, Matthias Walkner a Adrien Van Beveren našli správnu cestu a nakoniec si išli po triumf v etape.

Veľkú smolu však mal v závere doterajší celkový líder Van Beveren, asi tri kilometre pred cieľom mal ťažký pád a ako informovala oficiálna stránka podujatia, zlomil si kľúčnu kosť a poranil si aj hrudník a chrbticu. Tohtoročný Dakar sa tak pre neho skončil.

Triumfoval tak Walkner pred čílskym jazdcom Pablom Quintanillom (+11:35 min) a Španielom Gerardom Farresom Guellom (+16:21).

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM