Anton Hrachovský Správy

Svodín zabodoval svojím projektom: Do obce poputujú desiatky tisíc eur

Obec v novozámockom okrese získa tisíce eur na projekt. Chce ním pôsobiť na mladých ľudí a ich vzťah k Európskej únii.

Ilustračný obrázok k článku Svodín zabodoval svojím projektom: Do obce poputujú desiatky tisíc eur
Zdroj: Národné osvetové centrum

V rámci programu Európa pre občanov zameraného na vznik a budovanie celoeurópskych sietí samospráv za účelom riešenia vybratého lokálneho problému. Programový projekt Siete medzi mestami podporil len 15 projektov z celej Európy. Veľkým úspechom je, že jeden z nich pochádza zo slovenskej dielne, konkrétne z obce Svodín v okrese Nové Zámky. Táto dedina sa už v minulosti úspešne uchádzala o podobné granty, hlavne v rámci opatrenia s názvom Družobné mestá.

Postupne k vyšším grantom

Svodín tentoraz úspešne zabodoval s projektom s dlhým názvom Youth Is European Future – Network for Challenging Euroscepticism and Motivating Young European Citizens to Participate in 2019 European Elections, ktorý má medzi mladými ľuďmi vyvolať záujem o dianie v Európskej únii. Svodínčania si tak odkroja z balíka 451-tisíc eur, ktoré sa rozdelia medzi 14 projektov slovenských obcí. Z toho až 13 projektov tvoria jednorazové stretnutia občanov.

„Tento projekt pracuje s mládežou, najmä s prvovoličmi, ktorých sa snaží vyzvať k diskusii a analýze euroskeptizmu a tak ich motivovať k účasti na voľbách do Európskeho parlamentu v roku 2019,“ informoval starosta obce Svodín Gabriel Vígh, pričom dodal: „Naša obec Svodín bola niekoľko rokov po sebe úspešná v rámci opatrenia Družobné mestá, čo nás posmelilo k myšlienke žiadať väčší grant v rámci programu Európa pre občanov. Sme preto veľmi radi, že to vyšlo a utvrdzuje nás to, že práca aj na tzv. mäkkých projektoch má zmysel. Naši ľudia vďaka tomu viac rozumejú fungovaniu, úlohe a zmyslu Únie a vážia si tak viac európske investície v našej obci.“

Takmer jeden a pol milióna eur

Celkovo bolo v rámci programu Európa pre občanov v roku 2017 podporených 42 projektov v celkovej hodnote 1,413 milióna eur. Z toho 38 projektov (v hodnote 893tis. eur) bolo podporených v opatrení Družobné mestá a 4 väčšie projekty v hodnote 520-tisíc eur v opatreniach: Siete medzi mestami, Projekty občianskej spoločnosti a Európska pamäť.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM