Webnoviny - Svet

Tábor pomôže nevidiacim mladým ľudom zamestnať sa

WEBNOVINY.SK

Organizátor tábora Reset Peter Teplický z ÚNSS počas tlačovej besedy Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska o počítačovom tábore pre zrakovo postihnutú mládež. Foto: SITA/Nina Bednáriková BRATISLAVA 12. augusta (WEBNOVINY) – Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS) tento rok organizuje druhý ročník počítačového tábora pre zrakovo postihnutých s názvom reSET. Tábor sa uskutoční od 16. do 21. augusta v tatranskej dedine Ždiar a zúčastní sa ho 21 zrakovo postihnutých účastníkov vo veku od 15 do 30 rokov, traja sprievodcovia a šiesti lektori, z ktorých sú štyria zrakovo postihnutí.

„Tábor sme sa rozhodli viesť takou cestou, aby účastníkov naučil niečo zmysluplné, čo by im pomohlo v práci alebo pri hľadaní práce,“ povedal na dnešnej tlačovej besede koordinátor tábora Peter Teplický z ÚNSS. Organizátori sa pri výbere zamerali najmä na stredoškolákov, ktorí sa chystajú na vysokú školu, alebo si hľadajú zamestnanie, keďže počet nezamestnaných z radov zrakovo postihnutých je podľa Teplického veľmi vysoký. ÚNSS sa preto bude snažiť nadviazať spoluprácu s firmami, ktoré by si aj z účastníkov tábora mohli vybrať svojich zamestnancov.

Jeden z lektorov tábora Roman Koči si myslí, že tábor výrazne pomáha jeho účastníkom spoznávať nové technológie, ktoré im uľahčujú prácu s počítačom, mobilnými telefónmi a prehrávačmi hudby. „Keď som bol mladší, zúčastňoval som sa takýchto akcií a veľmi mi to pomohlo. Teraz by som chcel vrátiť niečo späť mladšej generácií,“ povedal Koči, ktorý bude mať na starosti workshop Úvod do programovania webstránok.
Ondrejovi Rosíkovi, ktorý bol účastníkom prvého ročníka tábora a zúčastní sa aj tohtoročného, sa páči, že tábor nie je len o sedení za počítačom, ale i o rôznych iných aktivitách. „Minulý rok som sa na tábore viac socializoval a stretol ľudí, ktorých som dlho nevidel,“ uviedol Rosík. Tento rok bude účastníkom i lektorom workshopu Sociálne siete.

Tábor organizuje ÚNSS v spolupráci s Podporným centrom pre zrakovo postihnutých študentov (CEZAP), ktoré pôsobí na Univerzite Komenského, a finančnou podporou Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. V budúcnosti by organizátori chceli, aby sa počet účastníkov ešte zvýšil aspoň na 30 účastníkov, záleží to však od finančných prostriedkov, ktoré budú mať k dispozícií.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM