Tlačové správy

Tajomstvá laboratórnej diagnostiky sú odhalené. Nový web vám priblíži svet laboratórií

Úloha medicínskych laboratórií pri prevencii, diagnostike a liečbe takmer všetkých ochorení je nenahraditeľná. Nová webová stránka www.labaky.sk ponúka pohľad do tejto na prvý pohľad neviditeľnej, no zároveň nenahraditeľnej časti zdravotníckeho systému.

Ilustračný obrázok k článku Tajomstvá laboratórnej diagnostiky sú odhalené. Nový web vám priblíži svet laboratórií
Zdroj: PR

Okrem toho, že laboratóriá denne pomáhajú lekárom zachraňovať životy a zlepšovať kvalitu života pacientov, predstavujú ešte jeden výrazný prínos – vďaka inováciám, automatizácii a centralizácii dokážu ušetriť milióny eur zo štátneho rozpočtu. „Chceme ľuďom vysvetliť, na čo vlastne tie tzv. labáky sú a ako fungujú. Sú základným pilierom modernej medicíny a sú základom skríningových programov aj onkologických ochorení. Napríklad cytologické vyšetrenie je v SR jediným skríningom rakoviny krčka maternice. Výsledky laboratórnych vyšetrení tvoria takmer 70 % informácií potrebných k stanoveniu finálnej diagnózy pacienta. Vďaka laboratórnej diagnostike je možné množstvu ochoreniam predísť, alebo ich včas diagnostikovať a podchytiť cielenou a presnou liečbou. Pacient však nemá možnosť vidieť, aký dôležitý a zaujímavý svet sa ukrýva za dverami laboratória a čo všetko dokážeme odhaliť takpovediac z kvapky krvi. Práve za týmto účelom vznikla webová stránka www.labaky.sk,” hovorí Jozef Gavlas, riaditeľ medicínskych laboratórií Medirex Group, ktoré nový web vytvorili.

Pohľad do systému fungovania laboratórnej diagnostiky na Slovensku

Nový web podrobne vysvetľuje, aká je cesta biologického materiálu od jeho odobratia až po výsledok. Okrem podrobného popisu jednotlivých odborov tu návštevník nájde aj vysvetlenie systému financovania laboratórií. „Vďaka inováciám modernej laboratórnej diagnostiky v posledných rokoch značne narastá počet vyšetrení na žiadosť pacienta, bez hradenia zdravotnou poisťovňou. Financovanie vyšetrení z verejného poistenia sa však tiež dá zefektívniť. Napríklad tým, že lekár bude pre svojho pacienta žiadať optimálne množstvo vyšetrení, ktoré laboratórium vyšetrí v čo najkratšom čase a čo najefektívnejšie. Veľkou výhodou je centralizácia laboratórií, ktorá umožňuje poskytovať širokú paletu služieb a maximálne efektívne využiť prístroje a automatizované procesy.”

Viac informácií na www.labaky.sk

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy.

Zdroj: PR
Zdroj: PR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM