JAB Rôzne

Také ste asi ešte ani nevideli: Spišskonovoveský veterinár vlastní neobyčajné plemeno psa

Známy veterinár zo Spišskej chová nevšedné psie plemeno. Ide o hrubosrstého vendeenského grifona. Pozrite si tohto zaujímavého havkáča na fotkách.

Ilustračný obrázok k článku Také ste asi ešte ani nevideli: Spišskonovoveský veterinár vlastní neobyčajné plemeno psa
6
Galéria

V uliciach Spišskej Novej Vsi môžeme natrafiť na pestrú škálu psích plemien. Kým najväčšiu skupinu tvoria kríženci, hneď po nich si svoje miesto držia yorkshiry.

Ak by sme sa pozreli na opačný koniec rebríčka, našli by sme tam plemená, ktoré majú v našom meste len zopár či dokonca iba jediného zástupcu, viac sa o tom môžete dozvedieť v našom nedávnom článku.

Rarita

Jedným z majiteľov netradičného plemena je aj známy veterinár zo Spišskej Novej Vsi Ján Korim. Ako povedal pre náš portál, ide o malého hrubosrstého vendeenského grifona, na ktorého čakal pomerne dlho. „Toto plemeno má na Slovensku len jedna chovná stanica a pokiaľ viem, na Slovensku sú len dva takéto psy. Ten môj a jeho sestra.“

Dôvod prečo chcel práve takéto neobyčajné plemeno bol jednoduchý. „Keďže som aj poľovník, hľadal som nejakého duriča a keďže akýmsi mottom či charakteristickou črtou tohto francúzskeho plemena je „doma anjel, v lese diabol“, výber bol jasný,“ povedal nám veterinár.

Oddaný a hravý

Francúzsky grifón je podľa slov Jána Korima otužilý a nenáročný pes. Je veľmi milý, priateľský a pozorný. „Miluje ľudí aj iných psov, no má svoju hlavu, najmä pri výcviku. Doma je kľuďas no pri poľovačke nabehá aj dvadsať kilometrov za deň,“ opísal svojho štvornohého miláčika veterinár.

Ako doplnil, keďže je hrubosrstý, nevadí mu ani zima – na rozdiel od slovenského kopova, ktorý je taktiež durič. „Je zároveň aj strážcom domu, keďže ho máme aj von. Keď niekto ide, tak šteká, no určite by neuhryzol. Je to veľmi hravý pes a pánovi a jeho rodine nezvyčajne oddaný,“ uzavrel jeho majiteľ.

Toto na Slovensku ojedinelé plemeno psa si môžete pozrieť aj v našej fotogalérii.

OBRAZOM: Veterinár zo Spišskej chová psa, akého ste asi ešte ani nikdy nestretli
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM