Tlačové správy

Takýchto projektov potrebujeme viac! Mladí si vyskúšali svoje jazdné zručnosti a takto to dopadlo

Tréning jazdných zručností Jazdím Ford pre život absolvovalo v auguste 257 mladých vodičov. Povedomie o jeho dôležitosti pre bezpečnejšie cesty sa však dostalo k oveľa širšiemu publiku.

Ilustračný obrázok k článku Takýchto projektov potrebujeme viac! Mladí si vyskúšali svoje jazdné zručnosti a takto to dopadlo
62
Galéria
Foto: Martin Ofúkaný

Podľa prieskumov BECEP sú najrizikovejšou skupinou na cestách mladí ľudia vo veku 18 až 23 rokov. Reakciou na tieto nepriaznivé štatistiky bol projekt Jazdím Ford pre život, kde mohli mladí vodiči nadobudnúť praktické skúsenosti so zvládaním krízových situácií na ceste. Program za účasti mladých blogerov i novinárov dvíha povedomie o dodržiavaní bezpečnostných pravidiel za volantom.

Prvá séria projektu zameraného na bezpečnosť mladých ľudí na cestách sa konala počas štyroch augustových dní. Praktický celodenný tréning absolvovalo celkovo 257 mladých vodičov. Tréning priamo v Centre bezpečnej jazdy v Orechovej Potôni zahŕňal zvládanie nástrah šmykľavej vozovky, vyhýbacie manévre, krízové brzdenie, simulátor nárazu či jazdu pod stresom. Účastníkom sa okrem jazdenia naskytol aj teoretický výklad poskytnutia prvej pomoci, postupu po nehode v právnej rovine alebo vyšetrenie zraku.

Myšlienku projektu pomohli do pozornosti širokej verejnosti dostať desiatky článkov v klasických médiách, viacero profesionálnych i amatérskych videí z eventu, stovky zdieľaní na sociálnych sieťach, a samozrejme obrovský zásah vďaka zapojeným youtuberom LucyPug a Selassiemu. Aj vďaka ich príspevkom prekonal miliónové čísla v impresiách. Možno tak konštatovať, že organizátorom sa podarilo naplniť svoj primárny cieľ šíriť osvetu bezpečnosti na cestách medzi mladými ľuďmi.

„Mladí vodiči sú najrizikovejšou skupinou z celkom pochopiteľných dôvodov. Ide najmä o nedostatok praktických skúsenosti. Vznik „Jazdím Ford pre život“ sme iniciovali práve preto, pričom prvotný záujem predčil naše očakávania. Mladým sme na prvé počutie nezaujímavú tému sprostredkovali záujímavou formou. Zároveň sme im ponúkli rad sprievodných aktivít. Účastníci si popri zážitkových jazdách na Mustangoch prešli aj viacerými tréningmi bezpečnej jazdy, čo bolo hlavnou myšlienkou ich účasti,“ hovorí Ján Hnat, marketingový manažér Summit Motors Slovakia, importéra značky Ford na Slovensku.

Projektu sa zúčastnili a verejne ho podporili viacerí youtuberi, nakoľko sami patria do rizikovej skupiny vodičov vo veku 18–23 rokov. „Som veľmi rada, že môžem byť súčasťou kampane so super myšlienkou. Vodičák mám už pár rokov a sama som sa hlavne cez zimné mesiace dostala na ceste do nepríjemnej situácie, počas ktorej mi nebolo všetko jedno,“ hovorí ďalšia z podporovateľov akcie, youtuberka Lucy Pug.

„Prvenstvo v nehodovosti si vodiči-začiatočníci držia už niekoľko rokov po sebe. Veríme, že budúcoročné zverejnenie štatistík nehodovosti na cestách bude vďaka projektu a šíreniu jeho myšlienky o čosi priaznivejšie,“ dodáva Ján Hnat.

Spätná väzba od účastníkov tréningu bola veľmi pozitívna a podobný kurz by odporučili aj svojím priateľom:

Jakub: „Zažiť takúto jazdu môžete aj vy, vďaka @ford_slovakia a ich super projektu #jazdimfordprezivot Ford ĎAKUJEM za dnešok, bolo skvelo, plný zážitkov na 100% spokojný, maximálne k.o. Ďakujem!“.

Danka: „Vďaka #jazdimfordprezivot som dnes omnoho skúsenejšia čo sa týka bezpečnej jazdy. Vždy som si uvedomovala nebezpečenstvá a nástrahy na cestách. Som rada, že @ford_slovakia organizuje takého akcie, kde učia hlavne mladých šoférov ako zvládať nebezpečné situácie a predchádzať tak smutným udalostiam…“

Gabriel: „Jeden z najlepších zážitkov tohoto roka vďaka @ford_slovakia“.

Lucia: „ĎAKUJEM @ford_slovakia za možnosť vyskúšať si jazdu pod stresom, naučiť sa zvládať auto v šmyku či zabrzdiť na mokrej vozovke z kopca. Auto štatisticky stále patrí medzi najnehodovejšie dopravné prostriedky a preto si vážim iniciatívu ako #jazdimFORDpre­ZIVOT, ktorá zadarmo ukázala desiatkam mladým vodičov, ako správne reagovať v krízových situáciach.”

Pozitívna spätná väzba od absolventov tréningu je motiváciou a záväzkom, aby myšlienka projektu pokračovala aj v budúcnosti.

Ďakujeme partnerom, vďaka ktorým sa projekt mohol uskutočniť a pre účastníkov bol bezplatný: BECEP, Centrum bezpečnej jazdy, XBOX, Gemerka, Slovenský červený kríž, Lokálka, rajmodelov.sk a Neovízia.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy.

Zdroj: YouTube.com
OBRAZOM: Mladí si vyskúšali svoje jazdné zručnosti a takto to dopadlo
62
Galéria
Foto: Martin Ofúkaný
Zdroj: DIVINO, s.r.o.
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM