Šport Šport

Talent, vytrvalosť i peniaze. Koľko stojí cesta za olympijským snom?

Náklady na budúceho atléta či futbalistu sa počítajú v desiatkach eur, tenis alebo hokej patria k tým drahším. Koľko vyjde podľa odhadov výchova olympionika a kde možno získať financie?

Štartovať na olympiáde, stáť na stupňoch víťazov. O tomto momente snívajú tisíce mladých športovcov. Počas letných olympijských hier v Riu de Janeiro možno ešte intenzívnejšie.

Rodičia na začiatku cesty

Na začiatku každej športovej kariéry sú rodičia. Tí musia deťom obetovať víkendy, dovolenky a neraz i pracovné ambície. Opomenúť nemožno ani financie.

Z nedávneho prieskumu českej spoločnosti Era vyplynulo, že základné mesačné náklady rodiča na financovanie mladého športovca sú v priemere 20 eur. Ide napríklad o futbal, volejbal, florbal či atletiku. Ako najnákladnejšie sa podľa prieskumu ukazujú ľadový hokej, lyžovanie či tenis.

„Odhadujeme, že priemerné náklady rodiča v olympijskom športe sú okolo 250 eur ročne,“ povedal Aleš Pospíšil. Definitívna suma závisí od druhu športu.

PREČÍTAJTE SI TIEŽ: OH v RIU: Po životnej jazde získal vodný slalomár Matej Beňuš striebro

Koľko zaplatia kluby

K podobným číslam dospela aj spoločnosť KPMG, ktorá v spolupráci so Slovenským olympijským výborom analyzovala náklady na výchovu športovca na Slovensku.

Ročné náklady klubov na mladého športovca sa v závislosti od aktivity pohybujú od 80 do 1 600 eur. Medzi najlacnejšie patria atletika, futbal, basketbal či volejbal. Najvyššie ročné výdavky majú kluby, kde sa deti venujú ľadovému hokeju, krasokorčuľovaniu, golfu, tenisu alebo jazdectvu.

Kluby a športové zväzy využívajú peniaze od štátu, z nadácií a od súkromných spoločností a sponzorov. Tento rok schválil štát dotácie na šport v hodnote vyše 44 miliónov eur, čo je 9 miliónov eur viac ako vlani.

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ AJ: Veľký futbalový prestup z liahne Tatrana Prešov: Alex ide do Manchestru United!

Výdavky rodičov

Najnákladnejším pre rodičov sa v ročnom sumáre ukazuje tenis. Z vlastného rozpočtu si musia podľa odhadov odborníkov prichystať na rok v priemere 6 630 eur. Nasleduje ľadový hokej – 4 200 eur ročne.

K menej nákladným športom patria atletika a zápasenie, ktoré vyjdú rodiča v priemere 480 eur ročne. Z kolektívnych športov je to basketbal, futbal, volejbal či hádzaná. Rodičia zaplatia do 500 eur za rok.

ČÍTAJTE AJ: Koľko stojí tréning a výchova nového Petra Sagana

Získajte 1 000 eur

Čím je športovec starší a lepší, dokáže získať viac od sponzorov. Najdôležitejšie je však začať. Šport však nie je iba pre deti bohatých rdičov. Aj mladé talenty môžu vďaka klubu, škole či šikovnému vedeniu mesta získať financie na rozvoj. Niekedy pritom stačí malá investícia, ktorá pomôže naštartovať kariéru. Poznáte také prípady zo svojho okolia a chcete pomôcť?

Jednou z možností je projekt Raiffeisen banky, ktorá vyhlásila súťaž o najlepšie projekty zamerané na detský šport. O finančný príspevok môžu požiadať materské, základné a stredné školy, mimovládne organizácie, samosprávy alebo verejnoprávne inštitúcie. Dobrý nápad treba prihlásiť do 15. augusta. Ak zaujme a podporí ho verejnosť, Raiffeisen banka poskytne príspevok 1 000 eur.

Rozhoduje každý hlas, aj ten váš.

PREČÍTAJTE SI TIEŽ: SVET O SLOVENSKU: Zadoček našej olympijskej plavkyne boduje!

Olympijské hry
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM