JAB Rôzne

Talentovaná učiteľka zo Spišskej: Píše detské básne a má aj šikovné ruky, FOTO

Má blízko k deťom a preto pre nich aj tvorí. Okrem písania básní vyrába dekorácie od výmyslu sveta. O svojich koníčkoch nám porozprávala Janka Barillová.

Ilustračný obrázok k článku Talentovaná učiteľka zo Spišskej: Píše detské básne a má aj šikovné ruky, FOTO
16
Galéria
Zdroj: sukr. archív J. Barillová

Janka Barillová je Novovešťanka a už takmer dvadsať rokov učí na Základnej škole v Hrabušiciach. Okrem lásky k svojmu povolaniu má aj všestranné hobby a nemá rada ničnerobenie. Popri pracovných a rodinných povinnostiach však obľubuje aj ručné práce.

Zaujala ju juta

„Ručným prácam ma viedla už v detstve moja mamka a aj staré mamy. Ako dievča som veľa vyšívala, plietla. A keď som mala svoju rodinu, plietla som pre svojich synov. Na materskej dovolenke som mala viac času a pomocou internetu som našla mnoho dobrých nápadov na tvorenie. Preto som začala skúšať,“ opísala svoje začiatky.

Ako priznala, prvé ju zaujalo pletenie z papiera a tvorba z tohto materiálu ju držala 5 rokov. Neskôr ju podľa jej slov očarila výroba šperkov. „Vždy keď už toho bolo veľa, skúšala som nové a nové možnosti. Momentálne ma baví juta. Úžasný materiál z prírody, ktorý je pevný, dobre vyzerá. A tak vznikajú nielen šité vankúše s čipkou, ale aj fľaše opletené špagátom a zdobené drevom a čipkou, ale dokonca, pred sviatkami, sú výrobky zamerané tematicky,“ opísala s tým, že jej tvorenie nie je iba o jednej technike. Baví ju aj výroba mydiel, či servítková technika.

Básne pre deti

Okrem dekorácií však pani Janku niekedy kopne aj múza a pochváliť sa môže už tromi knižkami pre deti. „Písanie je pre mňa hobby, začala som s ním pred 11 rokmi, keď som bola na materskej dovolenke s druhým synom. Len tak som si písala detské básne a postupne som skúšala posielať ich do súťaží a podarilo sa mi mnohokrát s nimi uspieť,“ povedala. Po čase, keď sa jej básní nazbieralo viac, rozhodla sa osloviť vydavateľstvá. Po čase jej vyšla prvá kniha – Studnička múdrej vrany.

Druhá kniha vznikla o tri roky neskôr a mala podľa slov autorky veľký úspech. „Moje básne sa vďaka knihe a aj mojej internetovej stránke dostali do celého Slovenska a deti ich začali s obľubou recitovať. To ma nakoplo k ďalšiemu písaniu a v lete 2017 vyšla tretie kniha poézie pre deti Z domčeka pri lese, ktorá, tak ako i tie predchádzajúce, je určená deťom vo veku od 4 – 10 rokov,“ doplnila.

Ako ďalej prezradila pre náš spravodajský portál, námety na básne čerpá z každodenného života, z práce s deťmi, z rodiny či z prírody. „Písanie mi dáva možnosť vymýšľať príbehy, dáva mi možnosť vyjadriť, čo si myslia zvieratá, ako sa cítia. Píšem, keď mám chuť, teda kedykoľvek, najradšej však na chalupe, keď je okolo mňa príroda a pokoj. Ale ak ma kopme múza, tak je to aj pri telke v byte,“ dodala šikovná pani učiteľka.

Ukážky jej všestranných koníčkov si môžete pozrieť v našej fotogalérii.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

Janka je učiteľkou, no pochváliť sa môže i krásnou tvorbou: Sledujte tie FOTKY
16
Galéria
Zdroj: sukr. archív J. Barillová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM