Zuzana Gadušová Šport

Talentovaní Žilinčania Slovensku získali už 3 vzácne kovy, ale... podpory sa doteraz nedočkali!

Žilinčania reprezentujú Slovensko v mikrofutsale na vlastnú päsť. Bez podpory štátu a štátnych peňazí, len za pomoci kamarátov a malých spoločností si títo talentovaní Žilinčania našli peniaze aspoň na cestu. Zvyšok však museli dať z vlastného vrecka.

Ilustračný obrázok k článku Talentovaní Žilinčania Slovensku získali už 3 vzácne kovy, ale... podpory sa doteraz nedočkali!
Zdroj: Dnes24.sk

Chalani zo Žiliny, ako sme písali prednedávnom, reprezentovali Slovensko v mikrofutsale na MS. Boli však jediní, čo si museli platiť všetko sami. Toto nikto z ostatných súťažných výprav podľa ich slov nechápe.

„Všetko máme na vlastné náklady. Už tretí rok žiadame o podporu štátu, či samosprávy. Ale to je bludný kruh. Za tri roky sme získali pre Slovensko tri cenné kovy. Na majstrovstvách sveta 2012 bronz, svetový pohár 2013 striebro a na MS 2014 striebro. Podpory sme sa však nedočkali,“ uviedol Karol Smatana, tréner a súčasne hráč našej reprezentácie.

Chalani netrénujú profesionálne ako iné tímy, ktoré sa zúčastňujú majstrovstiev sveta. Sú amatéri. Jeden pracuje na píle, druhý ako robotník a tak ďalej, ale o tom, že majú talent, niet pochýb. Potvrdzujú to ich úspechy vo svete. Po práci, vo voľnom čase sa stretnú a hrajú mikrofutsal pretože ich to baví. Obvyklý počet sú dve kompletné trojice, šesť hráčov. „Niektoré krajiny majú ešte dvoch hráčov naviac, keby sa niekto zranil,“ povedal Karol Smatana. Miloš Hubočan, Jozef Papez, Michal Németh, Karol Smatana a Anton Bahna sú len piati. A z toho jeden hráč je zároveň trénerom, no napriek tomu získali vzácne kovy pre Slovensko.

Medzi súpermi na MS sú dobré vzťahy, nikto sa na šampionáte nezranil vinou faulu hráča v inom tíme. Naši Slováci patria ku najobľúbenejším družstvám. „My sme také oživenie Medzinárodnej federácie, ako nás volajú, lebo nemáme problém s nikým. Po prehre Maroka s nami sa chalani pomaly nasťahovali do našej izby, kde vládla super atmosféra a postupne sa pridali k nim Taliani a Baskovia. Jediní, ktorí majú odstup, sú Rusi. Tí sa bavia len s nami. No aj to len do dňa zápasu, potom ochladnú a idú naplno, ako dobre namazané mašiny. Ale po zápase zase super chalani. Je vidieť, že sú na nich kladené veľké nároky,“ dodal Karol Smatana.

Foto: Karol Smatana

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM