Erik Bojničan Rôzne

Talenty, ktoré preslávili naše mesto široko-ďaleko: 5 mien, na ktoré môžu byť Hlohovčania pyšní

Aj keď Hlohovec patrí medzi menšie mestá a sme známi najmä ako vinohradnícka oblasť, dobré meno v ďalekých kútoch sveta mu robia aj samotní ľudia. Svojím talentom dokázali preraziť a naše mesto to môže len tešiť.

Ilustračný obrázok k článku Talenty, ktoré preslávili naše mesto široko-ďaleko: 5 mien, na ktoré môžu byť Hlohovčania pyšní
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

A Hlohovec má takýchto ľudí nemálo. A to aj napríklad v oblasti športu. My sme sa dnes zamerali práve na túto oblasť a vybrali sme rovnú päticu zo športovcov, na ktorých môžeme byť pyšní.

Miroslav Karhan

Hlohovčan Miroslav Karhan dlhé roky na futbalových trávnikoch predvádzal svoje umenie. V roku 1998 získal so svojim klubom Spartak Trnava zatiaľ pre klub jediné víťazstvo v Slovenskom pohári. Po tomto úspechu išiel Karhan predviesť svoj talent do futbalovej Európy, kde hral za kluby ako Real Betis, Beşiktaş JK, VfL Wolfsburg či FSV Mainz 05. V súčasnosti zastáva post asistenta trénera v jeho bývalom hráčskom pôsobisku v trnavskom Spartaku.

Peter Baláž

Peter Baláž patrí nesporne k najslávnejším osobnostiam motoristického športu na Slovensku, aj v bývalom Československu. Svoje prvé pódium zaznamenal na pretekoch v rodnom Hlohovci v roku 1970, kedy v triede 250 a 350 ccm obsadil druhé miesto. Ani prvé víťazstvá na seba nenechali dlho čakať a tie boli za krátko korunované titulmi (1976 tituly v triede 250 ccm a 350 ccm s Yamahou, v roku 1977 s Yamahou v triede 350 ccm a s MBA v 125-kách). Zaujímavosťou je, že doteraz ako jediný Slovák sa predstavil na legendárnej americkej Daytone.

Hana Kolníková

Hana Kolníková, reprezentantka v atletike a účastníčka dvoch paralympiád. V roku 2009 na majstrovstvách Európy sa jej podarilo v šprinte na 200 metrov vybojovať zlatú medailu v šprinte na 200 metrov aj bronz v šprinte na 100 metrov. Na paralympiáde v Pekingu v roku 2008 vybojovala piate a siedme miesto a na tej z roku 2012 v Londýne postúpila v trati na 100 metrov do semifinále. Okrem toho je držiteľkou striebornej medialy z majstrovstiev sveta na Novom Zélande v roku 2011 v oboch jej disciplínach.

Michal Vičan

Hlohovčan Michal Vičan, podobne ako Miroslav Karhan sa preslávil v súvislosti s futbalom. Bol síce desať násobným reprezentantom Československa, no najväčšie úspechy dosiahol ako tréner. Ako tréner sa radí medzi najúspešnejších v histórii našej krajiny. Ako jedinému sa mu totiž podarilo triumfovať v najprestíženjšom európskom pohári – Pohári víťazov pohárov, ktorý bol predchodcom súčasnej Ligy majstrov. Stalo sa tak v roku 1969, kedy priviedol Slovan Bratislava do finále, kde jeho tím zdolal v legendárnom zápase FC Barcelona 3:2.

František Turbek

Hádzaná je aj v súčasnosti v našom meste športom číslo 1, o tom niet pochýb. O slávu klubu, ktorý sme poznali ešte pod názvom Odeva Hlohovec sa svojho času postaral Hlohovčan František Turbek, pod ktorého vedením dokázal ženský celok získať tituly v rokoch 1970 a 1973. Okrem už spomínaných majstrovských titulov získal s dorastenkami Odevy v rokoch 1984 až 88 tituly majstra Slovenska v kategórii mladšieho dorastu a víťazstvo na stredoeurópskych halových hrách mládeže vo Wiesbadene.

Foto: ilusrtračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM