Kultúra

Taliansko i filmový svet smútia. Zomrel sympaťák s tvrdou päsťou Bud Spencer

Pod menom Carlo Pedersoli ho takmer nikto nepozná, keď sa ale povie Bud Spencer, desiatkam tisícom filmových fanúšikov okamžite napadne urastený predstaviteľ komediálneho žánru.

V pondelok zomrel taliansky herec Bud Spencer. Dožil sa 86 rokov. Na filmovom plátne sa po boku Terenca Hilla preslávil hlavne westernami, v ktorých nechýbal humor, nadsázka ani uvoľnenosť. Zostali po ňom manželka a tri deti.

Aj fyziognómiou veľký herec sa narodil 31. októbra 1929 v Neapole. Predtým, ako sa naplno začal venovať herectvu, vyštudoval právo a dokonca aj pracoval na talianskej ambasáde v brazílskom Recife. V Spencerovom životopise by sme našli aj zmienku o športovej kariére, bol plavcom a vodným pólistom, dokonca je prvým Talianom vôbec, ktorý zaplával stometrovú trať pod jednu minútu. Krajinu z Apeninského polostrova dokonca reprezentoval na dvoch olympijských hrách.

PREČÍTAJTE SI: Ministrovu hlavu žiadajú tisícky ľudí. Majú jasno: Dosť bolo Fica! a Kaliňák do basy!

Spencer a Hill

Nerozlučná dvojica westernových parťákov Bud Spencer a Terence Hill, ktorí boli schopní silou i umom vyriešiť akýkoľvek problém, sa začala formovať na začiatku 60. rokov minulého storočia. Množstvo vtipných prvkov bolo neodmysliteľnou súčasťou filmov, v ktorých sa objavili, debutový špagety western z roku 1967 má názov Boh odpúšťa, ja nie!

Nasledovali „zlaté“ sedemdesiate roky, počas ktorých Spencer natočil množstvo filmov, medzi nimi aj známe snímky ako Pravá a ľavá ruka diabla (1970), Torino nera (1972), Malý unavený Joe (1972), Ak sa nahneváme, budeme zlí (1974), Policajt v Hongkongu (1975), Charleston (1977), Dvaja ničomníci (1977).

Mimochodom, rovnako ako Spencer, aj Hill používal pseudonym, vlastným menom je totiž Mario Girotti.

Odchod z filmu

Prišli osemdesiate roky a ústup z pozícií, akčné komédie a westerny sa postupne dostali do úzadia a slávny herec sa musel zamyslieť, čo bude robiť. Založil tak leteckú spoločnosť Mistral Air, tú ale krátko na to predal a začal sa venovať podnikaniu s detským oblečením. Jeho veľké srdce nasmerované k deťom ho „nútilo“ aj k charitatívnej činnosti. V roku 2005 sa vrátil do stredu záujmu, keď sa rozhodol vydať na dráhu politika – kandidáta do regionálnych volieb za Berlusconiho stranu.

Bud Spencer a Terence Hill
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM