JAB Rôzne Rôzne

Tatér to povedal otvorene: Toto si ženy v Spišskej dávajú vytetovať na zadok!

Tetovanie sa stáva čoraz obľúbenejšou ozdobou nielen mladých ľudí. Takzvané kerky zdobia niekedy aj také miesta, ktoré nie každý môže vidieť. S akými požiadavkami prichádzajú Novovešťania aj čo je momentálne v kurze sme sa spýtali profesionála.

Ilustračný obrázok k článku Tatér to povedal otvorene: Toto si ženy v Spišskej dávajú vytetovať na zadok!
Zdroj: Dnes24.sk

Novovešťan Ján Kišš (37) skôr ako si splnil svoj sen otvoriť si tetovacie štúdio, makal vo fabrike. Tetovaniu sa venuje už 14 rokov a ako hovorí, aj po tých rokoch ho vedia niektorí ľudia prekvapiť.

Ako ste sa dostali k tetovaniu?

Od kreslenia. Kreslil som veľa a rád, hlavne portréty a akty. Lákalo ma však aj tetovanie. Bol to môj sen robiť takéto niečo.

Spomínate si na svoje začiatky? Komu ste robili svoje prvé tetovanie?

Prvé tetovanie som robil jednému dievčaťu. Bol to malinký kvietok na zadok, aby to nebolo vidieť, keby to náhodou nevyšlo.

Ale vyšlo to?

Vyšlo, ale zo začiatku trvalo všetko dlho, lebo som sa bál, aby som nespravil nejakú chybu. Teraz už viem, ako tým chybám predchádzať. No určite je rozdiel medzi tetovaním, ktoré som robil pred 14 rokmi a teraz. Ako v kvalite práce, tak aj v rýchlosti prevedenia.

Vy máte niečo vytetované? Tetovali ste si niečo sám?

Mám potetované obidve ruky, ale sám seba som netetoval.

Čo je momentálne v kurze a ako často sa menia trendy v tetovaní?

Momentálne sa veľa robia nápisy, rôzne motivačné texty, poprípade mená detí. Dosť idú aj kresťanské motívy, ako ruženec, holubica, Ježiš či žalmy z biblie. Najvtipnejšie na tom je, keď si dá chlap vytetovať Ježiša a hreší pri tom čo mu sily stačia.:) Trendy sa menia každé dva tri roky, ale sú veci, ktoré sa tetujú stále.

Je niečo, čo tetujete nerád?

Nedá sa povedať, že nerád len sú také, ktoré neodporúčam, lebo viem ako to dopadne a ja mám potom ďalšiu robotu prerábať to.

Čo patrí napríklad medzi také tetovanie?

Určite mená partnerov. Nie, že by som im to neprial, ale keď si dá mladý 19-ročný chalan vytetovať na celé predlaktie meno svojej 16-ročnej frajerky je veľká pravdepodobnosť, že to o pár mesiacov už nemusí byť pravda a potom je z toho problém.

Dostali ste už za tie roky aj nejaké kuriózne či nezvyčajné požiadavky?

Robil som bankovku na chrbát so všetkými detailami, ale aj erb nášho mesta či Vysoké Tatry.

Je tetovanie výsadou mladých. Spomeniete si na najmladšieho respektíve najstaršieho klienta?

Najčastejšie je to veková hranica od 19 do 45 rokov. Stále platí, že tetovanie je od 18 rokov, no so súhlasom rodiča si môžu dať tetovanie aj mladší. Moja najmladšia zákazníčka mala 15 a bola tu so svojím otcom. Najstarší klient doteraz mal po sedemdesiatke a bol tu dokonca dvakrát. Splnil si svoj dlhoročný sen. Túžil mať vytetovaného orla.

Stalo sa vám, že prišiel niekto s tým, že chce tetovanie len nevie čo aby ste mu poradili?

Áno, stalo a nie raz. Vtedy ideme na to vylučovacou metódou. Čo určite na sebe nechce. Sú totižto veci, ktoré sa nám síce páčia, ale vytetovať by sme si ich nedali.

Spomeniete si na nejaký pekný zážitok z vašej praxe?

Príjemným zážitkom je reakcia ľudí po dokončení práce. Keď ich vidím, ako sa potom obzerajú v zrkadle a usmievajú sa pri tom, je to aj pre mňa veľmi príjemný pocit.

Je aj niečo nepríjemné, čo ste so zákazníkmi zažili?

Niektorí ľudia si bohužiaľ neuvedomujú, že tetovanie je len polovica práce. Druhou časťou je hojenie, ktoré sa hlavne u chlapov stáva niekedy problémové. Vždy upozorním po tetovaní, že by sa nemal piť alkohol. Po prvé, alkohol môže ovplyvniť tvar tetovania a po druhé, ľudia majú potom aj hlúpe nápady, ako vyváľať sa po ceste a podobne. Tetovanie si tým mechanicky poškodia a komplikujú si aj samotné hojenie.

Je tetovanie podľa vás pre všetkých?

Človek by si mal dať také tetovanie, v ktorom sa cíti dobre. Je jedno, aké je veľké, na akom mieste, či koľko má ta osoba rokov. Dôležité je, aby ste sa s ním stotožnili. Dokonca ak je niekto potetovaný celý a cíti sa dobre, tak je to v poriadku. Určite si netreba dať niečo vytetovať len preto, že to má nejaký slávny futbalista či spevák.

Aké miesto si dávajú vaši zákazníci potetovať najčastejšie?

Záleží od pohlavia. Muži väčšinou preferujú ruky, nohy a hruď. U žien dosť veľa závisí aj od profesie, ale najčastejšie sú to predlaktia, lýtka, členky, dekolt či stehná.

Robili ste tetovanie aj na fakt netradičnom mieste?

Tetovanie sa dá urobiť pomerne všade. Čo najmenej odporúčam, ale robil som sú chodidlá a dlane. Aj to trošku bolí a je tam aj problém s hojením. Veľmi málo, ale dávajú si tetovanie aj na prsty.

Ako je to s intímnymi partiami a tetovaním?

Chlapi sú v tomto bojkovia. Ženy sú oveľa slobodomyselnejšie a zároveň aj vtipné. Dávajú si vytetovať na zadok napríklad tweetyho, alebo macíkov. Dopredu zase rôzne nápisy, či smajlíky. Je to taká VIP zóna, ktorú nevidí každý, ale je to milé. Niekedy prídu s takou požiadavkou, také ženy, od ktorých by som to naozaj nečakal a určite by vás to ani nenapadlo, keď ich stretávate na ulici, že majú tetovanie na intímnych miestach.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM