Soňa Vanovčanová Rôzne Zo Slovenska

Tatérka Gabika (30) otvorene: V tomto robia Žilinčanky najväčšiu chybu

Permanentný mejkap patrí ku stále viac vyhľadávaným kozmetickým službám. Má ženu skrášliť a dodať jej určité pohodlie. O svojich prvých pokusoch, o tom, čo teraz letí, o najstaršej zákazníčke či bláznivých nápadoch klientiek nám porozprávala zaujímavá Žilinčanka.

Ilustračný obrázok k článku Tatérka Gabika (30) otvorene: V tomto robia Žilinčanky najväčšiu chybu
Zdroj: zilina.dnes24.sk

Špecialistka na permanentný mejkap Gabika Janurová má presne to, čo chcela. Prácu, ktorá je jej koníčkom, milujúcu rodinu a cestovanie. Neskrýva, že za úspešnou prácou je poriadna drina. Pri svojej práci sa stretáva s rôznymi ľuďmi, požiadavkami a aj reakciami. Prinášame vám rozhovor s úspešnou žilinskou tatérkou.

Čo ste robili predtým, než ste sa začali venovať permanentnému mejkapu?

Vymenila som viacero zamestnaní. Robila som recepčnú, brigádovala som ako čašníčka, predávala som oblečenie a vždy som premýšľala, čo ďalej. Nikdy ma nebavilo robiť od – do, mať nad sebou nadriadených, počúvať príkazy. Chcela som niečo urobiť. Skúšala som to napríklad s realitami, v tom som sa ale nenašla.

A ako ste sa dostali ku tejto práci?

Zlákala ma reklama na sociálnej sieti. Kamarátka mi poslala tip nejakého krásneho obočia, ktoré si chcela dať urobiť a vtedy ma permanentný mejkap zaujal. Tak som si povedala, že to vyskúšam. Vzdelaním som kozmetička, takže nejaký ten základ zručností som mala.
Začala som viac čítať, študovať na internete, absolvovala som prvý kurz v Prahe, potom druhý … ďalší a ďalší a už to išlo. A našla som v tom nielen prácu, ale aj záľubu.
Hneď v začiatkoch som mala obrovskú podporu v manželovi, pretože aj keď mi niečo nešlo, vždy mi povedal: „… skúšaj, trénuj ďalej, musíš makať, aby si niečo dosiahla.“ A hlavne je môj najväčší kritik. Keď som aj so sebou spokojná, vždy mi dá najavo, že ešte je možné niečo vylepšiť. Mám v ňom obrovskú podporu.

Čo vlastne znamená permanentný mejkap pre každodenné líčenie?

Permanentný mejkap je vlastne základná forma líčenia. Že máte vytetované obočie alebo pery, ale nie veľmi výrazne.

Čiže človek, keď ide na nejaké podujatie alebo niekam sa zabaviť, má základný tvar, ktorý si môže ešte dokresliť.
Líčenie už potom nie je zložité. Za touto prácou, ale netreba hľadať náhradu klasického mejkapu. Lebo niektoré zákazníčky prídu s tým, že majú obočie veľmi bledé. Permanentný mejkap, dobrý permanentný mejkap, nemôžete mať tmavý, má byť prirodzený.

Je teda táto práca náročná?

Áno. Permanent nemôže robiť každý. Treba mať aj, ako sa hovorí, v rukách nejaký talent od boha. Ale to nestačí, musím sa neustále vzdelávať. Nie je to práca, ktorú je možné robiť len za vidinou získania peňazí. So základným kurzom človek nespraví dieru do sveta. Techniky idú neustále neskutočne rýchlo dopredu. Takže treba do seba investovať.
Snažím sa stále chodiť na zahraničné kurzy, teraz sa chystám do Čiech a do Ruska. Na každom školení pochytím niečo iné, nové.

Tatérka Gabika (30) zo Žiliny: Toto jej práca
5
Galéria
Zdroj: zilina.dnes24.sk

Ako dlho robíte túto prácu?

Permanentný mejkap robím skoro tri roky. Nerobím to síce dlho, ale dúfam, že sa tejto práci budem venovať aj v blízkej budúcnosti. Baví ma, a to je základ.

Pamätáte si svoje prvé pokusy?

No rozhodne, to si pamätám. Nikdy nie je ľahké začať. Nebolo to určite tak, že by som začala a hneď vedela robiť. To vôbec nie, je to tvrdá drina. Je za tým tréning či už do kože, do latexu, tetovala som napríklad aj do pomarančov. A stálo to za to. Keď sa spätne pozriem na svoju prácu v začiatkoch a porovnám s dneškom, tak naozaj v tom vidím obrovský progres.
V začiatkoch som samozrejme mala obavy a skoro pol roka som tetovala takmer zadarmo. Robila som len za náklady, aby sa mi to dostalo do rúk. Trénovala som od rána do večera, zaspávala som s obočiami, v noci sa mi o nich snívalo a ráno som sa budila s obočiami.

Čo vaša klientela? Je žilinská, či za vami zákazníčky aj dochádzajú?

Už dávno nemám len žilinských klientov. Chodia za mnou z celého Slovenska, z Rakúska, z Čiech… Som naozaj spokojná s tým, čo robím a snažím sa stále pracovať na tom, aby som stále šla vpred a ukázala niečo nové, aby moja práca bola fakt dobrá a stála za tú precestovanú diaľku.

Ktorá skupina žien sa dáva najčastejšie tetovať?

Čo sa týka veku, tak najviac klientiek mám od cca 25 do 40 rokov. Chodia samozrejme aj ženy po štyridsiatke, no a veľmi ojedinele sa stáva, že príde aj 60 ročná pani.

Moja najstaršia klientka má 70 rokov. Tam už je prevedenie tej práce komplikovanejšie, lebo koža už nie je taká pružná, sú na nej vrásky.

Dávajú sa takto tetovať aj muži?

Na Slovensku moc nie, u nás permanentný mejkap pre mužov ani nie je. Naši muži sa toho aj boja. Ale v zahraničí si niektorí, hlavne po agresívnej rakovinovej liečbe alebo pri alopécii (choroba spôsobujúca vypadávanie vlasov, chĺpkov), dávajú robiť permanentný mejkap. Na Slovensku, keby som bola muž, tak by som do toho určite nešla, lebo u nás mužov nerobí vôbec nikto. Jedine v zahraničí.

Ako je na tom Slovensko v oblasti permanentného mejkapu v porovnaní so zahraničím?

Na Slovensku je veľa talentovaných a šikovných tatériek. Myslím, že sme na tom lepšie než Čechy alebo dokonca aj Rakúsko. Úplne top sú ruskí tatéri. A tam sa snažím dostať. Preto si v poslednom období vyberám najlepších ruských učiteľov. V Rusku sú aj špičkoví kaderníci, klasickí tatéri, nechtoví dizajnéri… niektorí majú skutočne dar talentu od boha.

Čo vás najviac baví?

Baví ma všetko, ale najviac tá spätná väzba, keď zákazníčky sú spokojné a posielajú ku mne aj rodinných príslušníkov, kamarátky, známe… Toto je to, čo ma na práci najviac baví a napĺňa. Keby neboli klientky spokojné, tak by som sa tejto práci nemohla venovať.

Tatérka Gabika (30) zo Žiliny: Takto žijem
2
Galéria
Zdroj: zilina.dnes24.sk

Ako ste už spomínali, permanent nemôže robiť každý. Aký dôsledok majú chyby tatérov? Na čo si majú dať zákazníčky pozor?

Táto práca sa nedá robiť na úrovni bez talentu a dôslednosti, presnosti. Každým dňom vyrastajú nové a nové tatérky, ktoré to robia už skoro zadarmo v garáži za vidinou rýchleho získania peňazí. Potom mám týždenne aj 5 opráv skutočne hrozných obočí. Buď dorezaných, zjazvených alebo hýriacich všetkými farbami. Tieto opravy sú potom veľmi zložité, pretože sa nedajú urobiť naraz. Ženy by si mali dávať veľký pozor na to, komu sa zveria do rúk.

Často reagujú na ponuky zo zľavových portálov a dajú sa zlákať nízkymi cenami. Pri ponuke lacného obočia však nie je žiadna záruka, že bude také ako má byť.

Môžu byť pri tom používané lacné čínske farby, neodborník môže zvoliť nesprávny pigment, alebo naaplikovať tetovanie príliš hlboko. To potom môže narobiť na tvári veľa škody.

Ako potom vyzerá taká neodborne odvedená práca?

Občas zverejním niektoré opravy na sociálnej sieti, no niektoré ani nezverejňujem. Pretože, niekedy je to až neuveriteľné. A tetovanie žena neskryje, pokiaľ už je raz na tvári. Môže ho prekrývať akýmkoľvek spôsobom, no keď sa človek potí, svieti slniečko.. – vždy bude viditeľné. Je to veľký zásah do tela, presne povedané do tváre, ktorý vydrží rok – dva.

Keď sa používajú menej kvalitné farby a tetovanie je neodborne naaplikované veľmi hlboko do kože, ten permanent drží aj 10 – 15 rokov. Počas tej doby mení farbu z modrej do fialovej, z fialovej do červenej alebo aj do zelenej.

Je potom veľký problém s opravou. Taký beh dlhé trate, ktorý sa robí aj na tri – štyri krát. A nikdy už neviem poskytnúť garanciu, že obočie bude vyzerať tak dobre ako by malo.

Čím sa dá „sfušované“ tetovanie odstrániť?

Farba sa dá stiahnuť prípravkami na to určenými, ale už nemôžem poskytnúť záruku na prácu, keďže neviem aká farba tam bola naaplikovaná predtým. Ide o špeciálne farby, ktorými sa farebný efekt sťahuje. Tie farby sa medzi sebou miešajú a toto je to, čo sa naučíte na kurzoch. Čo s akou farbou môžem zmiešať, aby ten efekt bol žiaduci.
Neznamená, že keď príde zákazníčka a povie mi, že chce hnedú farbu, tak jej tú hnedú aj dám. Všetko je to o koloristike, kolorimetrii, ktorú treba mať vštiepenú a treba si ju neustále opakovať. Inak narobia kozmetičky chyby, ktoré zostávajú na tvárach tých žien. Potom za mnou nešťastné chodia a niekedy im neviem pomôcť, lebo nie všetko je možné opraviť.
Keď príde pani s plným modrým obočím, respektíve s machuľou, a chce urobiť čiarkové obočie, tak to jednoducho nejde. Predstavte si, že by som šla na hnedú stenu kresliť biele čiarky. To sa nedá. Tú modrú plochu nikdy nezakryjem tými čiarkami.

Nejaké kuriózne požiadavky boli?

Áno, kuriózne požiadavky sú. Mala som napríklad dve zákazníčky, ktoré chceli úplne zmeniť základný tvar obočia, ale našťastie sa mi podarilo ich od toho odhovoriť.
Mala som tu tiež zákazníčku, ktorá chcela dramaticky predĺženú linku skoro až do polovice spánkov. Tiež som sa ju snažila od toho odhovoriť, ale ona to aj napriek tomu veľmi chcela.
Po vyhojení bola linka celkom fajn, ale nebola som s tým stotožnená. Takže už nikdy nebudem robiť to, s čím úplne nesúhlasím, pretože za svojou prácou si stojím. Keď niečo urobím, tak chcem, aby výsledný efekt bol perfektný.

Sú teraz na trhu nejaké novšie techniky? Napríklad púdrové obočie?

Áno, púdrové obočie je najnovšia technika. Robím celkovo 6 techník a púdrové obočie je teraz najžiadanejšie a najpopulárnejšie.

Po vyhojení je najprirodzenejšie, nebije do očí, že žena má tetované obočie. Púdrové obočie a kombinované obočie teraz idú najviac.

U ostatných techník je dôležité pozrieť sa na to, ako vyzerá vyhojené obočie. Bude o 30 až 50 % bledšie, bude tenšie a jemnejšie, lebo pokožka po tetovaní je podráždená a citlivá, pripuchnutá, takže obočie sa ešte bude stabilizovať, čo môže trvať aj mesiac.
Stáva sa, že príde klientka, ja ju upozorním, že teraz to bude mať výraznejšie. Príde do zrkadla po tetovaní a zľakne sa, že tetovanie má príliš výrazné a také nechcela. To je 90 % zákazníčok. A po týždni mi už píšu a volajú, že už to vyzerá úplne inak.

Na základe čoho si teda vyberať tatérku?

Než sa vyberiete do tetovacieho štúdia, pozrite si recenzie. Aká je skutočne odvedená práca, spokojnosť zákazníčok. Popýtajte sa kamarátok alebo známych, ktorí už tam boli. Dnes predsa nie je problém prezentovať svoju prácu na sociálnych sieťach alebo firemných stránkach. A odvedená práca na blízkych či známych tiež hovorí o tom, či ísť alebo hľadať iné štúdio.

Ako vyzerá váš pracovný týždeň? Máte aj nejaký voľný čas?

Cez týždeň takmer žiadny. Som mama, takže ráno zaveziem syna do školy, idem do práce, zasa poobede ho vozím po krúžkoch, potom ideme z krúžku domov, učíme sa… Občas treba aj nakúpiť…, cez týždeň sa veľmi nezastavím. Cez víkend sa naopak snažím, aby sme vždy niekam odišli. Či už na nejaký welness alebo do prírody, pretože treba aj ventilovať tú únavu a stres. Aby sme boli ako rodina spolu, lebo cez ten týždeň to nie je veľmi možné.

Kde sa vám tak najviac páčilo?

Mám viac obľúbených krajín, ale rozhodne top krajinou je Izrael. Túto krajinu milujem, chodievam tam aj dosť často. Je tam teplo, je tam úžasne, bezpečne.

Obľúbené jedlo?

Talianska kuchyňa, krevety, morské plody a sem tam aj to sladké.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Môže vás zaujímať:

Pozorne si pozrite FOTO krásnej Denisy (23) zo Žiliny: Modeling nie je jej jedinou vášňou!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM