Eva Drugdová Správy Regióny Rôzne Zo Slovenska

Tekuté zlato pri Zvolene. Prameň v Kováčovej patrí k najvýdatnejším na Slovensku

Kováčová je známa svojimi kúpeľmi, ktoré sú obľúbené aj vďaka rodinnej a pokojnej atmosfére. Vedeli ste, že termálny prameň patrí k najvýdatnejším na Slovensku?

Ilustračný obrázok k článku Tekuté zlato pri Zvolene. Prameň v Kováčovej patrí k najvýdatnejším na Slovensku
7
Galéria
Zdroj: TASR

Kováčová je okrem kúpaliska známa aj svojimi kúpeľmi. Sú síce malé, ale svojou priam rodinnou atmosférou vyhľadávané a obľúbené. Ešte pred desiatimi rokmi boli súčasťou kúpeľov Sliač, ktoré ich však odčlenili a predali.

Jeden z najvýdatnejších prameňov

V kúpeľoch sa lieči celá škála chorôb, pre ktoré je vhodná tamojšia liečivá voda. Kúpele využívajú prameň s kapacitou 50 l/s, s teplotou 48,5 °C, ktorý patrí medzi najvýdatnejšie na Slovensku. Ako sa píše na stránke kúpeľov, liečba v Kováčovej má buď ambulantný, alebo ústavný charakter, kedy sú pacienti ubytovaní v liečebnom dome Detvan. Ten slúži na liečbu dospelých pacientov a má kapacitu 40 lôžok.

Prameň termálnej minerálnej vody bol v Kováčovej objavený počas geologického prieskumu pri hľadaní uhlia v rokoch 1898–1899. Následne boli založené malé kúpele, ktoré slúžili blízkemu a širšiemu okoliu a na základe osobných skúseností ich vyhľadávali ľudia s pohybovými ťažkosťami.

Vyhľadávané kúpalisko

Pre tých, ktorí obľubujú bežný relax a oddych, sa Kováčová stala najmä v 70. a 80. rokoch uplynulého storočia vyhľadávanou najmä pre kúpalisko. Vybudované bolo v roku 1969 a v najlepších časoch ho podľa starostu Jána Izraela denne navštívilo aj 6000 ľudí. Do kúpaliska však bolo po roku 2000 nutné výrazne investovať a tak sa ho obec, ktorá ho vlastnila, rozhodla odpredať.

Nový Holidaypark otvoril brány v roku 2013. Kúpalisko využíva rovnakú vodu ako tamojšie kúpele. Voda v Kováčovej je termálna, hypotonická, minerálna, síranovo-hydrouhličitanová, vápenato-horečnatá. Pri vrte má teplotu 48,5°C, v kúpeľných bazénoch má však teplotu 39°C a v bazénoch Holidayparku od 26 do 38°C.

V priloženej galérii si môžete pozrieť krásy Kováčovej!

V OBRAZOCH: Zaujímavosti obce Kováčová
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM