Rôzne

Telesná výchova učí hrať fair-play, mnohí školáci sa však pohybu vyhýbajú

Nárast obezity a zdravotné problémy v dospelosti. Aj to je daň, ktorú platíme za nedostatok pohybu. Motivujte mladých k športu a zabojujte o 1 000 eur!

Ilustračný obrázok k článku Telesná výchova učí hrať fair-play, mnohí školáci sa však pohybu vyhýbajú
Zdroj: TASR

V zdravom tele zdravý duch? Telesná výchova v školách zlepšuje telesnú zdatnosť i celkové zdravie. Podľa definície Štátneho pedagogického ústavu sa žiaci na „telesnej“ učia víťaziť, prijať prehru v športovom zápolení i živote, uznať kvality súpera a dodržiavať princípy fair-play.

Paradoxne, čo je povinné sa stáva nežiaducim. Mnohí hľadajú výhovorky a od telesnej výchovy sú oslobodení. Ako to zmeniť?

Čo baví mladých

Osem hodín na prvom stupni a desať hodín na druhom stupni za mesiac. Tak vyzerá telesná výchova na našich školách. Niektorí žiaci však majú problém aj s tým.

Stanislav Michalko zo Základnej školy Cejkov učí, vedie športový krúžok, aktívne hrá futbal. S prístupom mladých k športu má bohaté skúsenosti. Čím vraj sú starší, tým sú lenivejší.

„Stále sa nájdu jedinci, ktorí si nenosia úbor, vyhýbajú sa cvičeniu, vybavujú si papiere od lekárov. Niektorí sa vyhovárajú, že ich bolí noha, nevládzu alebo pomáhali rodičom okopávať zemiaky,“ hovorí budúci tréner a športový pedagóg.

Chlapcov podľa neho najviac baví futbal a ostatné loptové hry. Nasledujú atletika, skok do diaľky či športové súťaže. Dievčatá obľubujú volejbal a basketbal. A hoci sa mnohí z povinného cvičenia vykrúcajú, paradoxne, po škole chodia na pohybové krúžky a stretáva ich na ihrisku.

“Hitom je futbal a jedného až dvoch z celej triedy motivuje nejaký známy futbalista, dievčatá tiež – ale iba krásou,“ hovorí so smiechom Stanislav.

ČÍTAJTE AJ: Koľko stojí tréning a výchova nového Petra Sagana

Plávanie aj tenis

Na názory študentov stredných škôl na pohybové aktivity si pred pár rokmi posvietila trojica odborníkov z Fakulty humanitných vied Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. U študentov stredných škôl na Hornej Nitre sledovali športové záujmy. Čo zistili?

Z výskumu vyplynulo, že 75 percent chlapcov deklarovalo pozitívny postoj k pohybovým aktivitám. U dievčat to bolo o čosi menej – takmer 70 percent. Bližší vzťah k športu majú prváci ako žiaci maturitného ročníka.

Prváci radi plávajú a lyžujú, maturanti uprednostňujú plávanie a tenis. Takmer 25 percent štvrtáčok však cvičí len preto, lebo musia.

Získajte 1 000 eur

Mnohé školy či športové združenia majú veľa nápadov, avšak chýbajú im financie. Obecné školy nemajú bazén či tenisový kurt. Riešením môžu byť rôzne výzvy a grantové programy súkromných inštitúcií.

Jeden z nich ponúka aj Raiffeisen banka, ktorá vyhlásila súťaž zameranú na športové aktivity. Záujemcovia sa môžu uchádzať o financie na dresy či športové náčinie, organizáciu súťaží, turnajov, medzimestských der­by.

O príspevok môžu žiadať materské, základné a stredné školy, mimovládne organizácie, samosprávy alebo verejnoprávne inštitúcie. Dobrý nápad môžu prihlásiť do 15. augusta.

Ak zaujme a získa najviac hlasov, Raiffeisen banka poskytne príspevok 1 000 eur. Rozhodnúť môžete i vy.

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ: Deti trávia až šesť hodín denne pred obrazovkou. Ako s tým bojovať?

Deti nesportuju dostatocne
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM