Zo Slovenska

Temná minulosť, ktorá nevymizla: Pripomíname si Deň obetí holokaustu

Deviaty septembrový deň si pripomíname obete holokaustu a rasovo motivovaného násilia. V mestách si ho uctili vencami a výzvou k tolerancii.

Ilustračný obrázok k článku Temná minulosť, ktorá nevymizla: Pripomíname si Deň obetí holokaustu
Zdroj: TASR

To, čo sa dialo počas 2. svetovej vojny, bolo ničivé zemetrasenie proti židovským spoluobčanom. Vyhlásil to premiér Robert Fico, ktorý dnes, v Deň obetí holokaustu a rasového násilia, prišiel k pamätníku obetiam holokaustu na Rybnom námestí v Bratislave položiť veniec.

Podľa Fica toto zemetrasenie zapríčinili zlí ľudia, ktorí šírili nenávisť. „Mňa prekvapuje a zároveň i desí, s akou ľahkosťou sa dnes, ako oficiálna politická doktrína, šíri nenávisť na Slovensku a slovenskej politickej scéne,“ povedal premiér.

Čítajte aj: OBRAZOM: Bratislavou pochodovali stovky antifašistov a extrémistov

Ako podotkol, je načase s touto „nešťastnou politikou“ skončiť a venovať sa Slovensku ako krajine, ktorá má veľkú perspektívu.

"Som rád, že tieto podujatia majú svoju životaschopnosť. Snažím sa pomáhať aj Múzeu holokaustu v Seredi, kde chceme vytvoriť primerané podmienky aj pre školenia a výučbu,“ uviedol Fico.

Ten ešte v marci avizoval, že boj proti prejavom fašizmu bude základnou líniou politiky jeho strany. Spoločne s premiérom dnes prišli k pamätníku obetí holokaustu na Rybnom námestí v Bratislave aj predseda Národnej rady SR Andrej Danko, podpredseda parlamentu Martin Glváč, minister obrany Peter Gajdoš, minister zdravotníctva Tomáš Drucker, minister kultúry Marek Maďarič, minister práce Ján Richter, ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná.

Obete holokaustu i rasového násilia si prišli uctiť aj predstavitelia samospráv i židovskej náboženskej obce.

Cesta zla

"Vyjadrujem úctu týmto obetiam a chcem, aby sme nezabúdali na to, ako ľahko sa dá vykročiť na cestu zla,“ konštatuje Erika Jurinová poslankyňa za hnutie OĽANO-NOVA a predsedníčka parlamentného Výboru pre ľudské práva a menšiny.

„Často to začína celkom nenápadne: Najprv len "nevinné“ poznámky, neskôr možno „uletené“ návrhy v parlamente. Možno ako ten o rokovacom poriadku, ktorým sa práve zaoberáme v Národnej rade: Zase chce niekto – dnes je to Andrej Danko a jeho SNS – dirigovať, vládnuť, rozhodovať o pravde. Pamätajme a dávajme si pozor!“

Jurinová tiež vyjadrila znepokojenie nad tým, ako sa vyvíjajú nálady v spoločnosti. „Mám pocit, že čoraz viac zabúdame na tých, ktorí potrebujú najviac pozornosti a ochrany – na deti, na ženy, na bezbranných.“

Park zabudnutých duší

Pietnym aktom na židovskom cintoríne vo Zvolene a v susednom Parku zabudnutých duší sa dnes skončila séria programov v rámci projektu SHOA Dialóg o holokauste, konanom pri príležitosti 75. výročia Židovského kódexu.

Čítajte aj: Svet o Slovensku: Na vzostupe sú fašisti, píše francúzska tlač

Ako pre TASR uviedli organizátori z Múzea SNP, na cintoríne prečítali mená zabitých a deportovaných ľudí zo Zvolena a okolia do koncentračných táborov a tiež mená ľudí – záchrancov Židov na Slovensku a ocenených poctou Spravodliví medzi národmi.

Zúčastnení zároveň odsúdili nedávne poškodenie sklenenej výplne na symbolickej hrobke v Parku zabudnutých duší. Tento akt zachytila mestská kamera. Na záberoch vidieť, ako asi 20-ročný muž hádže na výplne hrobky pravdepodobne kameň a následne pokojne odchádza preč. Polícia po ňom stále pátra.

Deň obetí holokaustu
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM