Rôzne

Teplé peniažky zo studeného bankomatu: Vedeli ste, že má vlastné kúrenie?

Tohtoročná zima na Slovensku okrem komplikácií v doprave či v dodávkach energií ovplyvňuje napríklad aj bankomaty. Ako si stroj poradí v extrémnych mrazoch?

Ilustračný obrázok k článku Teplé peniažky zo studeného bankomatu: Vedeli ste, že má vlastné kúrenie?
Zdroj: pixabay.com

Aby bankomaty fungovali čo najlepšie, majú vlastné vykurovanie. Preto dokážu vydávať peniaze aj v extrémnych mrazoch. Nízke teploty však môžu ovplyvniť funkčnosť tlačiarní potvrdeniek, keďže tie sú od zvyšných častí bankomatu oddelené a nie je pri nich vykurovacie teleso.

Vykurovanie bankomatu ovláda termostat, ktorý zaznamenáva teplotu v časti bankomatu určenej pre výdaj hotovosti, potvrdenky a vloženie karty. Aktivuje sa po znížení teploty pod 5 stupňov Celzia.

Bez potvrdenky

Dlhodobé extrémne zníženie vonkajšej teploty v kombinácii s vetrom však môže ovplyvniť 100-percentnú funkčnosť bankomatu. Keďže v uplynulých dňoch klesli teploty na mnohých miestach Slovenska pod mínus 20 stupňov Celzia, zaznamenala Slovenská sporiteľňa niekoľko desiatok menších problémov.

Ide predovšetkým o zabudované tlačiarne potvrdeniek, ktoré nie sú vykurované. No aj keď bankomat po vydaní peňazí nevytlačí potvrdenku, klienti neostávajú neinformovaní.

„Ľudia, ktorí si úspešne vyberú peniaze z bankomatu, sa o pohybe na svojom účte dozvedia takmer okamžite prostredníctvom sms správy. Ďalšou možnosťou je napríklad využiť služby elektronického bankovníctva, a to buď z pohodlia domova, ale aj vďaka bankovej aplikácii v mobilnom telefóne,“ vysvetľuje Marta Cesnaková, hovorkyňa Slovenskej sporiteľne.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM