Martin Sýkora Správy Regióny Rôzne

Termín znovuotvorenia Podtatranského múzea nejasný: Práce v plnom prúde

Vyše dva roky sa verejnosť nedostala do priestorov Podtatranského múzea v Poprade. Termín jeho znovuotvorenia po rekonštrukcii je stále otázny.

Ilustračný obrázok k článku Termín znovuotvorenia Podtatranského múzea nejasný: Práce v plnom prúde
Foto: Martin Sýkora

Stihne múzeum Vianoce?

Aj keď by chceli otvoriť múzeum ešte pred tohtoročnými Vianocami, termín stále visí vo vzduchu. Všetko záleží od rýchlosti prác, ktoré sa v budove múzea vykonávajú. „Budeme radi, ak sa nám areál podarí ukončiť do konca roka. Je však predpoklad, že vzhľadom na vývoj počasia, sa časť prác presunie na jar budúceho roka,“ uviedla riaditeľka Podtatranského múzea v Poprade Magdaléna Bekessová.s tým, že 30. novembra padne konečné rozhodnutie o tom, kedy sa múzeum opäť po 2,5 roku otvorí pre verejnosť.

Rekonštrukcia samotnej historickej budovy pritom trvala dva roky, vnútorné vybavenie sa začalo obnovovať až neskôr. Finančné prostriedky, ktoré múzeum získalo v tomto roku od zriaďovateľa, ktorým je Prešovský samosprávny kraj (PSK) a mesto Poprad, podľa riaditeľky výrazne pomohli posunúť práce dopredu. „Mohli sme objednať vitríny, ktoré nám spoločnosť vyrábala. Tak isto aj ďalší mobiliár sa vyrábal na mieru. Toto ovplyvňuje celý priebeh inštalácie. Zároveň bude treba ešte umiestniť exponáty do nových vitrín, vymaľovať a inštalovať multimédiá,“ doplnila Bekessová.

Foto: Martin Sýkora

Po novom exponáty dlho nevidené

Múzeum pripravuje v zrekonštruovaných priestoroch na druhom nadzemnom podlaží aj novú expozíciu pod názvom Poprad a okolie v zrkadle vekov. Tá je venovaná hlavne histórii mesta Poprad a jeho najbližšiemu okoliu. Múzeum má viac ako 140 rokov a disponuje širokou zbierkou predmetov, ktoré sú v súčasnosti umiestnené v depozitári. Po rekonštrukcii vystavia v Poprade aj nové artefakty, ktoré neboli prezentované viac ako 70 rokov. „Budú to napr. mince, doteraz sme nemali numizmatickú expozíciu, máme zreštaurovaných 16 knižničných dokumentov, reštaurujeme aj olejomaľby zakladateľov popradskej papierne, tie by sme tiež chceli odprezentovať a máme tu napr. aj krásnu dverovú mrežu z pôvodnej spišskej izby,“ vymenovala riaditeľka.

Podtatranské múzeum v rekonštrukcii 11/2017
13
Galéria
Foto: Martin Sýkora

Moderné a účelné

Podľa autora architektonicko-výtvarného návrhu obnovy múzea Mareka Ružinského idú práce optimálne, keďže museli zohľadniť viacero faktorov, s ktorými predtým nepočítali. „Pri návrhu sme sa prispôsobili pôvodnému pôdorysu budovy, do historickej budovy sme nechceli veľmi zasahovať, takže stavba si zachovala svoju podstatu a vnútro bude modernejšie a nadčasové,“ priblížil Ružinský s tým, že prioritami návrhu boli súčasnosť, neutrálnosť a variabilita. Trasa expozície bude prispôsobená aj rodinám s deťmi a hendikepovaným návštevníkom.

„Bola by som veľmi rada, aby sa veci pohli ďalej, lebo aby bolo múzeum tak dlho zatvorené, nie je veľmi šťastné. Je pred nami ešte veľa práce, ale nebudeme vedenie tlačiť, aby priestory otvorili ešte pred Vianocami, ako sme to avizovali. Keď už sme počkali doteraz, tak mesiac v zásade nič nezmení,“ konštatovala vedúca odboru kultúry PSK Veronika Fitzeková s tým, že kraj doteraz vyčlenil na rekonštrukciu Podtatranského múzea 2,5 milióna eur.

Na inštaláciu kniežacej hrobky z prelomu 4. a 5. storočia, ktorá by mala byť v budúcnosti dominantou múzea a v súčasnosti ju ešte stále reštaurujú, sa múzeum pokúsi získať finančné prostriedky na budúci rok. Fitzeková prisľúbila, že kraj urobí všetko preto, aby do múzea prišlo toľko peňazí, koľko treba na dôstojnú inštaláciu tejto expozície.

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM