Rastislav Búgel Krimi

Tibor Gašpar povedal, že v prípade vraždy novinára a jeho priateľky vypočuli asi 20 svedkov

V prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej polícia vypočula približne dvadsať svedkov.

Ilustračný obrázok k článku Tibor Gašpar povedal, že v prípade vraždy novinára a jeho priateľky vypočuli asi 20 svedkov
Zdroj: TASR

Keďže prípad môže mať dosah do zahraničia, strážcovia zákona na jeho objasnení spolupracujú s Českou republikou, Talianskom či Europolom. Na utorňajšom brífingu to uviedol prezident Policajného zboru (PZ) Tibor Gašpar.

„Uzatvorili sme obhliadku miesta činu a momentálne na Kriminalistickom a expertíznom ústave PZ prebieha vyhodnocovanie zaistených stôp. Vo večerných hodinách očakávame výsledky analýz komunikačných prostriedkov, emailov a telefonátov obetí tohto trestného činu,“ povedal Gašpar. Podľa jeho slov od pondelňajšieho rána prebiehajú aj výsluchy najviac zainteresovaných osôb ohľadom práce zavraždeného novinára.

Gašpar upozornil, že polícia pracuje s viacerými vyšetrovacími verziami. Polícia taktiež vyhodnocuje obrazovo-zvukové záznamy z kamier v obci aj v širšom okolí. „Na linku, ktorú sme zverejnili, sme prijali 23 hlásení a prišli aj nejaké emailové podania,“ dodal Gašpar s tým, že opätovne vyzval osoby, ktoré majú akékoľvek informácie k trestnému činu, aby ich oznámili polícii.

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) uviedol, že úlohou rezortu vnútra je vytvoriť adekvátne podmienky pre prácu vyšetrovateľov na tomto prípade. Súčasťou vyšetrovacieho tímu bude podľa neho pravdepodobne aj zástupca portálu aktuality.sk, v ktorom zavraždený novinár pred svojou smrťou pracoval. „Aby neboli žiadne pochybnosti o smerovaní vyšetrovania,“ vysvetlil Kaliňák.

Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) vyzval opozíciu, aby nezneužívala dvojnásobnú úkladnú vraždu na politické ciele. Ocenil ľudí, ktorí sa prípadu venujú. „Sú to desiatky ľudí, ktorí aktívne pracujú na tomto prípade,“ dodal.

Po skončení tlačovej konferencie sa premiér Fico stretol so šéfredaktormi viacerých médií na Slovensku. Počas tlačovej konferencie boli na stolíku umiestnené bankovky v hodnote jedného milióna eur. Ide o sumu, ktorú vláda ponúkla za informácie vedúce k objasneniu prípadu.

Policajný prezident v pondelok 26. februára informoval, že strelné poranenia hrudníka, resp. hlavy, boli pravdepodobne príčinou smrti investigatívneho novinára portálu aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho priateľky. Pravdepodobne to bola dvojnásobná úkladná vražda, ktorej motív mal súvisieť s prácou novinára.

Foto: ilustračné

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM