Zo Slovenska

TIPY NA VÍKEND: Návrat Márie Terézie, talianska chuť hlavného mesta i folklór

Čaká nás horúci víkend, ktorý je bohatý na mnohé podujatia. V Bratislave sa uskutočnia Korunovačné slávnosti, stred Slovenska bude vyhrávať folklórom a východ rozkvitne do krásy Festivalu kvetov.

Ilustračný obrázok k článku TIPY NA VÍKEND: Návrat Márie Terézie, talianska chuť hlavného mesta i folklór
Zdroj: TASR

Tak ako každý piatok, aj dnes vám prinášame podrobný prehľad programu na víkend podľa krajov.

Bratislavský kraj

Bratislava sa v najbližších dňoch presunie v čase. Od piatka 24. júna do nedele 26. júna tu bude totiž prebiehať 14. ročník Korunovačných slávností. Tentoraz si pripomenú 275. výročie korunovácie najvýznamnejšej panovníčky Márie Terézie, ktorá bola v Bratislave korunovaná.

Otvorenie Kultúrneho leta 2016 sa uskutoční o 10.00 h v mestskej časti Bratislava – Nové Mesto v priestoroch amfiteátra na Kuchajde.

Typické talianske chute a vône sa opäť nesú Hviezdoslavovým a Rybným námestím. U minimálne 30tich výrobcov a predajcov môžete zakúpiť a ochutnať kulinárske špeciality zo všetkých regiónov Talianska. Celý víkend / Hviezdoslavovo námestie, Rybné námestie / od 10:00 do 22:00 / Vstup voľný.

Čítajte aj: Umenie, zábava a aj troška tajomna. To je ponuka Bratislavského regiónu na najbližšie dni

Workshop točenia a výroby keramiky na keramickom kruhu pod vedením profesionálov z Keramickej dielne Hemka. Deti, ale aj dospelí si budú môcť vyskúšať toto remeslo na vlastnej koži. Nedeľa / Hrad Devín / od 10:00 do 15:30.

Trnavský kraj

Máte radi vážnu hudbu? Príďte si vychutnať Hudba na radnici – festival klasickej hudby. Podujatie začína v nedeľu o 10.00 h a potrvá do 26. júna. Miesto: radnica, nádvorie, Hlavná 1 v Trnave

Trenčiansky kraj

V sobotu o 15.00 štartuje International Film Festival Trenčianske Teplice (23. – 26. jún).

Nitriansky kraj

Kníhkupectvo a Antikvariát pod Vŕškom opäť zaplní Kupeckú ulicu stovkami kníh. Opäť na jeden deň 24. júna budeme môcť volať nitriansku ulicu Kníhkupecká. Podujatie plné zaujímavých hostí a workshopov začne o 14.00 hodine.

Žilinský kraj

V sobotu o 14.00 h zažije Dolný Kubín Poetické popoludnie. Slávnostné vyhlásenie výsledkov a vystúpenie víťazov 62. Hviezdoslavovho Kubína. Miesto: Mestské kultúrne stredisko.

Večerný program bude v sobotu patriť slávnosti Na svätého Jána. Návštevníci spoznajú jánske zvyky, zabavia sa pri hľadaní pokladu alebo pri vatre. Miesto: SNM, Múzeum slovenskej dediny Jahodnícke háje v Martine, začiatok o 18.00 h.

Banskobystrický kraj

Zo zahraničia tri súbory, tri zo Slovenska a tri domáce, hriňovské súbory sú účastníkmi 10. ročníka Medzinárodného detského folklórneho festivalu Deti pod Poľanou. Podujatie sa koná od 24. do 26. júna v Hriňovej a okolitých obciach.

Súťaž vo varení tradičných jedál, folklór aj ľudovú zábavu zažijeme počas 4. ročníka obľúbeného podujatia. Jarmočnej atmosféry sa môžete nadýchať aj v obci neďaleko Banskej Bystrice. Čačín organizuje už v sobotu 25. júna Petropavlovský jarmok.

Čítajte aj: Tradičné jedlá aj ľudová veselica. Pri Bystrici sa chystá Petropavlovský jar­mok

V sobotu o 15.30 h budú takmer všetky zúčastnené súbory účinkovať v obci Látky na futbalovom štadióne. Maďarský súbor Csicsergko a slovenský súbor Jurošík vystúpi v nedeľu o 11.30 h pri obecnom úrade v Detvianskej Hute. Festival vyvrcholí o 15.00 h galaprogramom na Podpolianskom námestí v Hriňovej.

Prešovský kraj

Ak máte deti, príďte v sobotu o 10.00 h na Námestie sv. Egídia. Poteší ich Klaun hodobníkom. Rodinná klauniáda pre deti a rodičov.

Sobotný večer môžete prežiť s Lúčnicou. O 18.30 h začína Folklórny koncert Lúčnica – reprezentačný program, Divadlo Jonáša Záborského, Námestie legionárov 6 v Prešove.

Nedeľa: 7. ročník Breakfestivalu, areál Dunajec v Červenom kláštore.

Festival kvetov a umenia vo Vyšnom Žipove, okres Vranov nad Topľou, má za úlohu predstaviť návštevníkom možnosti použitia jednotlivých rastlín v záhradách. Festival kvetov, ktorý vo Vyšnom Žipove organizuje Záhradníctvo Sancia, je pre verejnosť prístupný do nedele (26. 6.) denne od 9.00 do 18.00 h.

Košický kraj

Na Furči sa chytá veľká udalosť. Sídlisko oslavuje 40. výročie začatia výstavby. A tak si pre svojich obyvateľov a nielen pre nich pripravilo unikátny program, na ktorom sa objaví aj významný hosť. Návštevníkov čaká dobrá hudba, módna prehliadka, nebudú chýbať ani ľudové súbory. 25. až 26. júna 2016, Park pri fontáne pri OC Ondava.

Čítajte aj: Horúci víkend pred nami: Čo zaujímavé sa najbližšie uskutoční v Košiciach?

V sobotu o 15.00 h v Košiciach štartuje triatlonu, ktorý zaplní mnohé ulice. Prvý ročník udalosti sa odohrá v Mestskom parku, Mestskej krytej plavárni a širšom centre.

program vikend
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM