Eliška Šándorová Rôzne

TIP NA VÍKEND: Pokus o štrúdľový rekord i majstrovská partička šach-mat

Podarí sa prekonať rekord so štrúdľou, navariť čo najlepšie halászlé a kto bude majster šachového festivalu? Ochutnať môžete i jedlá Podpoľania či otvoriť kúpeľnú sezónu v Piešťanoch.

Ilustračný obrázok k článku TIP NA VÍKEND: Pokus o štrúdľový rekord i majstrovská partička šach-mat
Zdroj: TASR

Prvý júnový víkend sa bude v mnohých mestách niesť v dozvukoch Medzinárodného dňa detí. Kraje ponúkajú pestrý kultúrny, športový i kulinársky program!

Bratislavský kraj

Máte doma deti a hľadáte im program? Navštívte v sobotu o 14.00 h Staromestský detský deň s rytiermi na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave.

S deťmi si môžete užiť aj na Štrkoveckom jazere. V sobotu o 9.00 h začínajú Rybárske slávnosti. Deti sa môžu tešiť na program plný zaujímavých nafukovací, skákacích a iných aktivít. Nebudú chýbať súťaže a sladké prekvapenia. Popoludní odštartuje už tradičná súťaž vo varení rybacej pochúťky halászlé, v ktorej si svoje sily a schopnosti zmerajú aj tímy mestskej časti, hasičov z Prievozu či folklórneho súboru Karpaty.

Nielen oblečenie ale aj starožitnosti, handmade výrobky, platne, knihy, obrazy a všetky znovuobjavené poklady z povaly, zóna s občerstvením, program pre deti a príjemná atmosféra vás opäť čakajú v rámci Burzoblšáku. Príďte v sobotu na Drieňovú od 08:00 do 14:00 h.

Oslávte MDD na dvoch kolesách s Cyklo kuchyňou a Cyklokoalíciou. Urobte si plátenné nákupné tašky, zdolajte prekážkovú dráhu na bicykli, naučte sa, ako sa postarať o svoj bicykel, vyskúšajte si, aké je to jazdiť na tallbajku, recumbente či monocykli a ochutnajte cyklojedlo. Kedy? V sobotu od 13. hodiny. Kde? Pri Starom moste na petržalskej strane.

Trnavský kraj

O 11.00 h v sobotu začína podujatie SNM Festival hudby a Slávnosť ruží 2016 (4. – 5. júna), Dolná Krupá, kaštieľ. Tešíte sa na leto? O 11.00 h príďte na otvorenie letnej kúpeľnej sezóny Piešťany, Hudobný pavilón, mestský park.

Trenčiansky kraj

Rekordný počet kníh, denníkov, týždenníkov, odborných časopisov a voľnočasových magazínov čaká počas tejto sezóny na návštevníkov letnej čitárne na Jaselskej ulici v Trenčíne. Verejná knižnica M. Rešetku odštartuje tretí ročník projektu v pondelok 6. júna, pre verejnosť bude letná čitáreň otvorená do 8. septembra vždy v pondelok a štvrtok od 10.00 do 16. hodiny.

Nitriansky kraj

Festival chutí Nitrianskeho kraja oživí Svätoplukovo námestie a nitriansku pešiu zónu v sobotu 4. júna. Jeho súčasťou bude gastronomické podujatie Ochutnám v Nitre spájajúce gastronomické špeciality s odkazom na pestovanie jahôd v tomto regióne pod názvom Jahodová Nitra.

Žilinský kraj

Milujete štrúdľu? Pridajte ruku k dielu! O 12.00 h v sobotu začína ochutnávka štrúdle, ktorá je spojená s prekonaním slovenského rekordu 52,5 m. Kláštor pod Znievom, pred Kostolom Panny Márie, Gymnaziálna ulica.

Oddnes je metropola dolného Liptova dejiskom štvrtého ročníka najväčšieho šachového festivalu na Slovensku pod názvom Chessfest 2016. O žiacke a mládežnícke tituly slovenských šampiónov zabojuje v ružomberskej športovej hale Koniareň šesť stoviek šachistov. Šachový festival ukončia posledné kolá Majstrovstiev Európy v nedeľu 12. júna, keď spoznáme majstra a majsterku Európy medzi šachistami po prvý raz na Slovensku.

Sobota bude patriť o 10.00h podujatiu s názvom „Dni energie na Slovensku 2016“. Miesto: Liptovský Mikuláš, OC RGB Liptov.

Ak nemáte program na nedeľu, o 14.00 h príďte na podujatie Turčianskeho kultúrneho strediska v Martine „O zlatú guľôčku“ ako sprievodné podujatie k 32. ročníku Turčianskych slávností folklóru (12. júna). Miesto: Martin, CVČ Kamarát Martin, Ul. Andreja Kmeťa 22.

Banskobystrický kraj

Máte radi tóny dychovky? V sobotu o 13.30 h začína 45. ročník Festival dychových hudieb. Námestie 1. mája vo Valaskej. V sobotu si v obci Baďan (okres Banská Štiavnica) zmerajú sily furmani so svojimi štvornohými tátošmi. Furmanské preteky prebehnú už tradične v troch disciplínach, v ktorých preveria silu, zručnosť aj vytrvalosť dvojíc.

Podpora vidieckej kuchyne a zachovanie senzorických vlastností regionálnych jedál a nápojov je cieľom súťaže Tradičná chuť Podpoľania, ktorá sa uskutoční v sobotu, 4. júna v Lieskovci v okrese Zvolen. V nedeľu štartuje na zvolenskom Námestí SNP cyklus podujatí na oživenie mesta v predprázdninovom období s názvom Zvolenské nedeľné korzo. Jeho súčasťou bude aj piknik Štúrovňík.

Prešovský kraj

V sobotu o 10.30h začína otvárací galaprogram 20. ročníka medzinárodného festivalu detských folklórnych súborov Krojované bábiky. Miesto: Poprad, Námestie sv. Egídia Humenská samospráva pripravila aj v tomto roku pre mladých tradičné podujatie „Neber drogy, beh hudbu“. Voľný čas by mala mládež využiť plnohodnotne a kultúrne už po siedmykrát. Miesto: Nedeľa o 19.00 h v mestskom amfiteátri.

Košický kraj

Ak chcete prežiť kultúrnu sobotu, o 09.30 h začína predstavenie Izraelského divadla Keď sa všetko zelenalo. Bábkové divadlo, Alžbetinej 38 v Košiciach.

Čítajte aj: Skôr ako si zbalíte kufre, myslite na Svetobežku. Pomôže aj tam, kde nefunguje internet

Ilustračné foto, TASR

Štrúdľa
4
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM