KAW Kultúra Rôzne Zo Slovenska

Tip na výlet: Navštívte bohaté kráľovstvo tisícročnej včely

Múzeum včelárstva v Kráľovej pri Senci vás prekvapí nádhernou zbierkou úľov. Spoznáte históriu včelárstva na Slovensku a dozviete sa všetko o živote včiel.

Ilustračný obrázok k článku Tip na výlet: Navštívte bohaté kráľovstvo tisícročnej včely
5
Galéria
Zdroj: vcelarskapaseka.sk

Múzeum včelárstva nájdete v skanzene na Včelárskej paseke v Kráľovej pri Senci. Môžete tam obdivovať rozsiahlu zbierku úľov a dozvedieť sa mnoho zaujímavého z histórie včelárstva na Slovensku. Deťom aj ich rodičom tiež podrobne vysvetlia, ako včielky žijú a ako sa získava med.

Úle aj medové dobroty

Múzeum včelárstva na Slovensku začalo zhromažďovať svoje zbierky v roku 1975. O jeho založenie sa zaslúžil Rudolf Mičieta, autor prvého diela o dejinách včelárstva na Slovensku a tiež jeho kolega – Vojtech Križan. V múzeu si môžete zalistovať v materiáloch a dokumentoch o vývoji včelárstva a jeho využívaní v rozličných oblastiach života človeka.

Expozícia v areáli Včelárskej paseky, ktorá bola založená v roku 1930, je zostavená z unikátnej zbierky úľov (klátov, dlabákov a košov), používaných už v 17. storočí. Debničkové úle rozličného typu pochádzajú z 18. storočia. Ich najväčším propagátorom na Slovensku bol spisovateľ a národný buditeľ Juraj Fándly.

Zbierku úľov dopĺňajú aj reliéfne, figurálne úle a ďalšie typy úľov, ktoré sa používali vo včelárstve od 19. storočia po súčasnosť. V budove veľkého včelína sú umiestnené medomety, lisy na medzistienky, včelárske pomôcky a potreby z rozličných období vývoja slovenského včelárstva. V Múzeu včelárstva môžete nahliadnuť aj do včelárskej literatúry, domácich aj zahraničných odborných časopisov. Nechýbajú ani ukážky výrobkov zo včelích produktov.

Oslávte výročie múzea

Múzeum včelárstva na Slovensku si o pár týždňov – 12. augusta pripomenie 85. výročie svojho vzniku. Na deti čakajú pestré súťaže, vystúpia folklórne súbory, uvidíte divadelné predstavenie a môžete si pozrieť aj dobové ukážky včelárskych remesiel. V tento deň bude vstup do múzea zadarmo. Viac sa dozviete TU.

Múzeum včelárstva
5
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM